Vakantie in Centraal Bohemen, Tsjechië

Vakantie in Centraal Bohemen! Deze mooie streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat deze streek bekend is om zijn historische schatten waarin Praag natuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke ..

Centraal Bohemen

Vakantie in Centraal Bohemen!

Deze mooie streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat deze streek bekend is om zijn historische schatten waarin Praag natuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbloei van het hele land. Het is een streek die wordt gekenmerkt door zijn heuvelachtige landschap met dalen, uitgestrekte bossen, weilanden, graanvelden en heerlijke meertjes voor de watersportliefhebbers. Deze streek is zowel in de zomer als in andere jaargetijden een prima vakantiebestemming daar ze een grote keus aan mogelijkheden biedt.

Ten noordwesten van Praag vindt u een zeer aantrekkelijk waterrijk gebied waar de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau bijeen komen. Daardoor is dit gebied een waar paradijs voor waterliefhebbers.

Berounka dal

Berounka dal Het Berounka dal is een prima recreatiegebied gelegen in het beschermde natuurgebied de Boheemse karst. De kalksteenrotsen in de omgeving geven een romantisch landschap met wonderschone diepe dalen, watervallen en veel flora. Hier bevinden zich ook de indrukwekkende Konepruske grotten.

Historie & Cultuur


Burchten en kastelen

Graag willen wij vrijblijvend enkele excursiesuggesties geven naar diverse kastelen van Centraal Bohemen. Allereerst adviseren wij Kasteel Kokorin. Een bezoek aan dit kasteel valt prima te combineren met een wandeling in het beschermde natuurgebied Kokorinske dal.

Eén van de meest bezochte en fotogenieke kastelen in Tsjechie is Karlstejn. Deze burcht bevindt zich 30 kilometer ten zuiden van Praag. Langs de hoofdstraat van het plaatsje Budnany aan de Berounka wandelt u geleidelijk omhoog naar het kasteel, dat zich als een tijdloze majesteit boven alles verheft op de krijtrots. De burcht wordt gedomineerd door de Grote toren met de Heilige Kruiskapel die in het voorjaar van 1357 ingewijd is, de meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht. De gewelven zijn met half-edelstenen versierd in de vorm van kruizen en door een unieke verzameling van 129 plaatschilderijen. Deze zijn grotendeels door Meester Theodoricus gemaakt die de ideale of vermoedelijke portretten voorstellen van de heiligen, heilige paussen en bisschoppen, heilige heersers en kerkelijke leraren. Boven het altaar bevindt zich een nis die door een verguld hekwerk afgesloten is waarin de rijkse krooninsignes en relikwieën zijn bewaard. Het gewelf beeldt een sterrenhemel uit met de maan, de zon en de vijf toen bekende planeten. Het kasteel van Podebrady wordt gekenmerkt door zijn cilindervormige torens en is gelegen in dit bekende kuuroord. Krivoklat is een goed bewaard gebleven paleis ten westen van Praag. Slot Lanov is gelegen aan de rand van het woud bij Krivoklat en is tevens de residentie van de Tsjechische president. Het koninklijk paleis van Tocnik dat dateert uit de 15e eeuw, ligt zuidwestelijk van Praag. En tenslotte kasteel Konopiste. Deze staat in de buurt van de stad Benesov en heeft een indrukwekkende omvangrijke en waardevolle verzameling van wapens en jachttrofeeën. Dit kasteel is tegenwoordig één van de populairste toeristische trekpleisters.

Kerken & Kloosters

Bent u in de omgeving van het historische Pribram dan kunt u hier een bezoekje brengen aan een interessant mijnmuseum. Een ander attractie is het 14e-eeuwse kapelletje van de Allerheilige. De Tsjechische houtsnijkunstenaar Frantisek Rint gebruikte in 1870 botten om macabere kunstwerken van te maken. In de kelder richtte hij een kapel in geheel bestaande uit deze botten. Meer dan 40.000 geraamten gebruikte hij om kruisen, kandelaars, monstransen en een altaar te maken. Ook kent Centraal Bohemen een groot aantal goed bewaard gebleven kerkelijke monumenten, zoals bijv. het schilderachtige stadje Sazava met het Benedictijnerklooster.

Activiteiten


Algemeen

Het lang gerekte bekende stuwmeer “Slapy” dat zich van 30 km tot 50 km ten zuiden van Praag uitstrekt, is een toeristisch interessante bestemming. Voor wandelaars bevelen wij in deze streek het prima wandelgebied in het romantische dal van Posazavi aan waar u heerlijk kunt vertoeven. Ook is er veel natuurschoon te vinden in de directe nabijheid van de hoofdstad. Een tip die wij u ook zeker willen geven is het veelbezochte 6 km lange park van Pruhonice, gesitueerd zuidoostelijk van Praag.

Steden


Kutna Hora

Kutna HoraOngeveer 60 km ten oosten van Praag bevindt zich de in de middeleeuwen belangrijkste en rijkste stad, Kutna Hora. Dit schitterende stadje werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond zaten. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. In die tijd leverde Kutna Hora zilver aan diverse Europese machthebbers en werd zo een welvarende plaats met vele prachtige gebouwen. De koning verhuisde in de 13e eeuw zelfs van Praag naar Kutna Hora en fortificeerde de stad. Kutna Hora is een gotisch sieraad dat intact is gebleven. In het centrum is er vrijwel geen lelijk gebouw te vinden. De toren van de St. Jacobuskerk is een beetje scheefgezakt door een ingestorte mijn eronder. Aan het einde van de 16-eeuw waren de mijnen uitgeput. Hoewel er in de mijnen allang niet meer wordt gewerkt, is het tegenwoordig mogelijk om een leuke, avontuurlijke excursie te maken in de middeleeuwse mijnschachten. Van de steden aan de rivier Elbe moeten wij zeker de stad Melnik met zijn (ruime aantal) vakwerkhuizen aanbevelen. Dit stadje is op een hoge rots gelegen waar de twee rivieren Moldau en Elbe bij elkaar stromen.

Favorieten

Een greep uit ons aanbod in Centraal Bohemen!

Boek nu uw favoriete vakantie bestemming in Centraal Bohemen en geniet van een heerlijke vakantie!

14 pers. vakantiehuis
14 pers. vakantiehuis
 • Vakantiehuis
 • TBM111
 • Centraal Bohemen
 • Sedlec
 • Prijs per week
Met privé zwembad!Speelveld voor de kids nabij! Ideaal voor samenreizende gezinnen! Dit mooie vakantiehuis ligt in een klein dorpje, niet ver van Tabor en ongeveer 50 km ten zuiden van Praag. Centraal gelegen ten opzichte van Praag en Zuid Bohemen. Een goede ligging dus om beide streken te ontdekken met de leuke en gezellige stadjes Tabor en Pisek binnen bereik. Een heerlijk ...
4 pers. vakantiehuis
4 pers. vakantiehuis
 • Vakantiehuis
 • TBM674
 • Centraal Bohemen
 • Slapy Stuwmeer
 • Prijs per week
3 km van het Slapy meer! Heerlijk zwemmen, roeien of vissen, dat kan! Dit vakantiehuis ligt in het dorpje Rabyne bij het bekende Slapy meer, 40 km ten zuiden van Praag. Dit 40 km lange meer biedt alle mogelijkheden voor waterrecreatie. Alle mogelijke watersporten kunnen hier beoefend worden zoals: zwemmen, surfen, zeilen, v ...
Aquapalace Hotel
8.7
Aquapalace Hotel
 • Hotel
 • CM217
 • Centraal Bohemen
 • Cestlice bij Praag
 • Prijs per persoon per nacht LO
Met privé zwembad!Aan de rand van Praag! Dit luxueuze viersterren hotel Aquapalace staat aan de rand van Praag, slechts 14 km van het historische centrum. In het hotel zult u een relaxte vakantie ervaren met veel mogelijkheden tot vertier. Aquapalace Hotel is onderdeel van het grootste Aquapark van Centraal Europa. De gunstige ligging en d ...
 • Bij dit hotel huursom volledig terug bij annulering tot 2 dagen voor vertrek
 • Vroegboekkorting tot 45 dagen voor vertrek
 • Korting kind tot 13 jaar op extra bed 100%
 • Gratis shuttleservice naar metrostation
 • Lang verblijf korting gedurende bepaalde periodes
8-16 pers. vakantiehuis Stanislav
8-16 pers. vakantiehuis Stanislav
 • Vakantiehuis
 • CH858
 • Centraal Bohemen
 • Sedlecko bij Orlik Stuwmeer
 • Prijs per week
Met privé zwembad!Ideaal voor waterliefhebbers! Super voor samenreizende gezinnen! Dit gezellig en goed verzorgd vakantiehuis is op een voortreffelijke wijze gerenoveerd en gesitueerd in het dorpje Sedlecko, 8 km van het bekende stadje Orlik nad Vltavou en 70 km van Praag. In het stuwmeer Orlik kunt u fijn zwemmen, surfen, vissen, bootjes huren maar ook de burcht bezoeken waarnaar ...
8-10 pers. villa Lustig
8-10 pers. villa Lustig
 • Vakantiehuis
 • CH120
 • Centraal Bohemen
 • Podkozi bij Praag
 • Prijs per week
Met privé zwembad!Geliefde zomer vakantie bestemming! 20 km van Praag! Naast villa CH105! Villa Lustig is naast huis CH 105 gelegen dus ideaal voor samenreizende gezinnen! Dit vakantieverblijf bevindt zich 20 km ten westen van trekpleister Praag in een rustige romantische en heuvelachtige omgeving temidden een bosrijk natuurgebied. Het dorp Podkozi is een leuk Tsjechisch plaatsje met een ...
 • Nabij CH105
 • Gratis WIFI

Locatie