Reisinformatie Tsjechië

 

 

Klimaat en geografische gegevens Tsjechië

Tsjechië ligt in het hart van Europa en wordt begrensd door Duitsland, Slowakije, Polen en Oostenrijk. Ongeveer een derde van het land wordt bedekt met bossen. Dit vakantieland is gastvrij, goedkoop en nu nog niet door het massatoerisme ontdekt. Tsjechië is het synoniem voor: heerlijk relaxen in de prachtige natuur, het bezichtigen van historische stadjes en een gastvrij onthaal door haar gemoedelijke bevolking. Bergen vormen in een deel van het land een natuurlijke grens met de buurlanden. Op 1 mei 2004 is Tsjechië toegetreden tot de Europese Unie.

Tsjechië heeft een landklimaat dus een duidelijk continentaal karakter; typerend zijn de warmere zomers dan bij ons en de strenge winters, dat wil zeggen dat het land uitermate geschikt is voor een aangename, zonnige zomer en voor u ook een passende winterbestemming is. Er valt minder neerslag dan in Nederland. Tsjechië is twee maal zo groot als Nederland. De oppervlakte van het land is 78.864 km². Tsjechië telt ongeveer 10 miljoen inwoners.

 

Informatie voor automobilisten Tsjechië

Tsjechië heeft een netwerk van wegen en snelwegen van goede kwaliteit met een zichtbare markering. De verkeersvoorschriften in Tsjechië vertonen geen belangrijke verschillen ten opzichte van verkeersvoorschriften in andere Europese landen. Het is verplicht een autogordel op de voorbank te gebruiken en de lichten altijd aan te doen. In Tsjechië geldt een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. Bij de benzinestations kunt u alle soorten loodvrije benzine, gas en diesel verkrijgen.

Enkele afstanden gerekend vanaf Utrecht:
Praag 875 km
Centraal Bohemen 875 km
Zuid Bohemen 925 km
West Bohemen 700 km
Noord Bohemen 800 km
Reuzengebergte 900 km
Oost Bohemen 950 km
Moravië 1100 km

 

Snelheidslimieten in Tsjechië

Snelheidslimieten in Tsjechië zijn

  • binnen de bebouwde kom 50 km per uur
  • buiten de bebouwde kom 90 km per uur
  • op de snelwegen 130 km per uur

 

Verplichte documenten in Tsjechië voor automobilisten

 

  • kentekenbewijs
  • een geldig rijbewijs
  • een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië
  • een electronisch tolvignet Tsjechië (zie toelichting)

Sinds 1.1.2021 bestaat er alleen een electronisch tolvignet. Een electronisch tolvignet hoeft u alleen aan te schaffen indien u gebruik maakt van de snelweg. Deze is in drie uitvoeringen te koop. Een vignet voor 10 dagen kost 310,-- CZK (ca. € 12,40). Een vignet voor 30 dagen kost 440,-- CZK (ca. € 17,60). Een vignet voor een jaar kost 1500,-- CZK (ca. € 60). Het tolvigent kunt u online via https://edalnice.cz/ , bij het postkantoor of bij het pompstation EuroOil te kopen. We raden u aan het tolvignet online aan te schaffen. De controle door de Tsjechische politie is streng. Vergeet niet een evt. oud tolvignet te verwijderen.

Snelwegen
Autosnelwegen en hoofdwegen zijn goed in Tsjechië. De belangrijkste autosnelweg loopt van de Duits-Tsjechische grens bij Waidhaus via Praag en Brno naar Bratislava. Hierdoor rijdt u vanaf Arnhem in 7 uur naar Praag. Files komen in Tsjechië zelden voor. Wel kan het op de rondweg van Praag in het weekeinde soms erg druk zijn.

 

Reisdocumenten Tsjechië

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. Hierdoor is het voor Nederlanders mogelijk te reizen met een identiteitskaart naar Tsjechië. Een paspoort is niet langer noodzakelijk. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten moeten zich voor informatie betreffende benodigde grensdocumenten wenden tot de ambassade van hun land. Tsjecho Reizen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen voortvloeiend uit ontbrekende of ongeldige grensdocumenten. Uitvoerige informatie kunt u krijgen bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag tel.nr. is: 070-3130031.

 

De taal in Tsjechië

De officiële taal in Tsjechië is het Tsjechisch. De oudere generatie spreekt aardig Duits, de jongeren spreken Engels, Duits of andere talen.

 

Officiele feestdagen in Tsjechië

01.01. Nieuwjaarsdag
08. en 09.04. Pasen
01.05. Dag van de Arbeid
08.05. Bevrijdingsdag
05.07. Dag van de Slavische apostelen
06.07. Jan Hus
28.09. Feestdag sv. Vaclav
28.10. Nationale Feestdag / Onafhankelijkheidsdag
17.11. Dag van de vrijheid en democratie
24., 25. en 26.12. Kerstmis

 

Geld en cheques

Geld wisselen kunt u bij de grens, bij banken en wisselkantoren in het land. Invoer van Tsjechisch geld is toegestaan. Pinautomaten vindt u in alle grotere plaatsen en steden. Eurocheques en creditkaarten worden op dit moment bijna overal geaccepteerd. De gemiddelde koers is: 100,-- CZK = € 4,00.

 

Telefoneren van en naar Tsjechië

Het netnummer van Tsjechië is 00420. Het abonnee nummer dient u te kiezen zonder de eerste nul. Belt u vanuit Tsjechië naar Nederland dan dient u het netnummer 0031 te kiezen en het abonnee nummer wederom zonder de eerste 0. U kunt het voordeligst telefoneren vanuit het postkantoor of de openbare telefooncel.

 

Belangrijke telefoonnummers Tsjechië

Belangrijke telefoonnummers in Tsjechië zijn
Alarm Centrale 112
Politie 158
Ambulance 155
Brandweer 150

 

Nederlandse ambassade in Tsjechië

Het adres van de Nederlandse ambassade in Praag is:
Nederlandse Ambassade
Gotthartska 6/27
160 00 PRAHA 6
tel.: 00420 – 233 015 200
fax: 00420 – 233 015 254
web: www.netherlandsembassy.cz
e-mail: nlgovpra@ti.cz

 

Tsjechische Ambassade in Nederland

Tsjechische Ambassade
Paleisstraat 4
2514 JA DEN HAAG
tel.: 070 – 3130031
fax: 070 – 3563349
web : www.mzv.cz/hague
e-mail: hague@embassy.mzv.cz

 

Het Tsjechisch bureau voor Toerisme

Barbara Strozzilaan 101
1083 HN Amsterdam

www.visitczechrepublic.com

amsterdam@czechtourism.com


Openingstijden winkels in Tsjechië

Postkantoren: 08.00–18.00 uur
Banken: 08.00–16.00 uur
Winkels: 08.00–18.00 uur
(‘s zaterdags 08.00–12.00 uur)
Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 of 22.00 uur.

 

Thuisblijvers

Laat bij familieleden, vrienden of buren het adres en telefoonnummer van uw vakantieverblijf in Tsjechië achter, zodat men u altijd weet te vinden indien dit nodig mocht zijn. Laat tevens het telefoonnummer achter van Tsjecho Reizen, wij weten precies waar u bent.

 

Grote Auto Atlas Tsjechië

Voor een goede route beschrijving naar uw vakantiebestemming in Tsjechië adviseren wij u om de Grote Auto Atlas aan te schaffen (1:200 000). Deze atlas geeft aan waar kastelen en benzinepompen te vinden zijn. Ook zijn in het boek grove plattegronden van een aantal steden opgenomen. De atlas is uitverkocht bij Tsjecho Reizen. Wij sturen u op aanvraag een kleine auto atlas gratis toe (zolang de voorraad strekt)

 

Visvergunning in Tsjechië

In Tsjechië en Slowakije dient u in het bezit te zijn van een visvergunning. Om deze te kunnen verkrijgen dient u in het bezit te zijn van een geldige nationale visvergunning en dient u uw paspoort te tonen. Een visvergunning is bij de plaatselijke VVV-kantoren verkrijgbaar. Let er wel op dat in niet alle meren gevist mag worden. Informeert u daarom goed ter plaatse. Uiteraard is onze organisatie bereid de visvergunning voor u aan te vragen bij de accommodatieverschaffer. Wij rekenen hiervoor € 10,-- per aanvraag. U dient dit echter wel gelijk bij reservering op te geven. Wel willen wij u erop wijzen dat de tarieven van visvergunningen sterk kunnen verschillen per bestemming in Tsjechië.

 

Het eten in Tsjechië

In vrijwel ieder restaurant in Tsjechië staan schnitzel en biefstuk op het menu. Ook zult u overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht kunt u altijd knedliky (aardappel/meel knoedels), patat frites of gekookte aardappels verkrijgen. Iedere streek heeft zijn specialiteiten. Gebakken kaas is een veelvoorkomend en smakelijk gerecht en in de visrijke gebieden zijn forel en karper volop verkrijgbaar. In de bergen van Tsjechië treft u in de menukaart diverse wildgerechten in de menukaart aan. Verse groenten zijn schaars echter een gemengde salade kunt u overal bestellen.

 

Voordelig Tsjechië

Tsjechië is nog steeds voordelig!
Voor een pilsje (halve liter) betaalt u ongeveer 25 CZK (= € 0,95). Ook voor de prijs van het eten hoeft u geen moeite te doen en zelf te gaan koken. Voor 200 CZK (= € 7,50) geniet u al een drie gangen menu. Het is in Tsjechië wel gebruikelijk fooi te geven. Wij adviseren een percentage van 10% te handhaven.

 

Voorwaarden kortingen en toeslagen

Onderstaande punten maken onverbrekelijk deel uit van onze reserveringsvoorwaarden vermeldt op deze site:

Veel hotels en pensions in Tsjechië geven speciale kinderkortingen. Deze staan vermeldt in de prijstabellen. Kinderkorting is niet mogelijk in combinatie met andere kortingen en is van toepassing, als kinderen op de kamer met 2 volwassenen verblijven. Er wordt bij de berekening ervan uitgegaan dat kinderen de e.v.t. extra bedden benutten. Korting op korting is niet van toepassing. Kinderen tot 2 jaar verblijven in de meeste gevallen gratis. Over het algemeen dient u het kinderbedje zelf mee te nemen. Indien kinderen ouder als 2 jaar geheel gratis verblijven dan hebben ze geen recht op een eigen bed. Kinderen tot 10 jaar genieten meestal kinderkorting. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend. Kortingen die gegeven worden aan volwassenen (b.v. extra bed) en kinderen zijn niet van toepassing op halfpension toeslag. Sommige bestemmingen in Tsjechië rekenen een aparte halfpension toeslag voor kinderen. Kinderkorting bij appartementen (m.u.v. de appartementen in hotels en pensions) is van toepassing indien per kind 1 volwassene betaalt. Bij reservering van een éénpersoonskamer is meestal een toeslag van toepassing. Indien niet de maximale capaciteit bedden op een kamer bezet worden gedurende het hoogseizoen, dan kan hiervoor een toeslag verlangd worden (toeslag leeg bed), indien dit het geval is dan wordt u hierover geïnformeerd door onze medewerkers.

 

Parkeerkosten in Tsjechië

Diverse accommodaties beschikken over betaalde parkeergelegenheid voor de auto. Wij kunnen u echter geen exacte (c.q. bindende) informatie verstrekken met betrekking tot het bedrag, dat u dient te betalen voor het gebruik van een parkeerplaats in Tsjechië. Deze kosten worden vastgesteld door de accommodatieverschaffer of gemeente en hierop hebben wij geen invloed. Parkeren geschiedt altijd op eigen risico.

 

Wijzigingen

Om uw vakantie goed te laten verlopen moeten wij bepaalde zaken voor u bij de verhuurder vast laten leggen. Daarom vragen wij u bij uw reservering op te geven of u een bepaalde voorkeur heeft, een huisdier meeneemt, een kinderbedje wenst of andere specifieke vragen heeft. Besluit u in een later stadium dat er nog iets geregeld moet worden dan zullen wij ons uiterste best doen om dit te realiseren. Voor een dergelijke wijziging berekenen wij € 20,-- wijzigingskosten. Wijzigingen in de overeenkomst met vertrek binnen 1 week worden door onze organisatie niet gerealiseerd.

Wenst u over te boeken naar een andere vakantiewoning, dan is dit mogelijk tot 6 weken voor aanvang van de huurperiode van de eerder gereserveerde accommodatie.

LET WEL: De hieraan verbonden kosten bedragen € 50,--. Indien u later dan deze voornoemde termijn wenst over te boeken, dan wordt dit als annulering beschouwd en zijn de annuleringsvoorwaarden onverminderd van kracht.

 

Ligging vakantiehuizen Tsjechië

Veel van onze vakantiewoningen zijn geselecteerd op een landelijke ligging en zijn nogal eens gevestigd in de vrije natuur. In Tsjechië is het een normaal verschijnsel dat een dorp bestaat uit soms maar 5 of 10 huizen. Tevens dient u er rekening mee te houden dat uw mobiele telefoon niet overal werkt en dat de winkels niet altijd op loopafstand bereikbaar zijn. Indien niet anders vermeld kunt u direct bij de woning parkeren.

 

Interieur woningen/appartementen Tsjechië

Alle woningen en appartementen in Tsjechië zijn eigendom van particulieren en volledig naar hun smaak ingericht en in de stijl van het land. Realiseert u zich dat u in het huis van “een ander” woont die niet dezelfde smaak als u heeft. Immers: thuis is het toch anders. De bedden zijn in Tsjechië vaak iets harder en kunnen korter zijn dan wij gewend zijn. Ook overgordijnen kunnen af te toe ontbreken. Over het algemeen zijn de woningen goed ingericht. Indien er gesproken wordt over bewoning van een verdieping of gedeelte van een huis dan kan het overige gedeelte bewoond zijn door de eigenaar. Het komt wel eens voor dat woningen voor westerse maatstaven nog wat eenvoudig zijn. Voor dergelijke woningen hanteren wij in de beschrijving het woord standaard. Hanteren wij in de omschrijving smaakvol dan betreft het een leuke inrichting met spulletjes van de eigenaar. En wordt er gesproken over een luxe (top) bestemming dan kan men een volledig, naar westerse maatstaven, ingericht huis verwachten. In het algemeen is het aantal gemakkelijke stoelen dat aanwezig is in de woning niet toereikend voor het maximaal aantal personen waarvoor de woning in Tsjechië geschikt is. Basisbenodigdheden zijn aanwezig om in de woning te kunnen verblijven. Toch dient u er rekening mee te houden dat interieur en gebruiksartikelen nog niet altijd de westerse kwaliteit hebben zoals u gewend bent. In sommige gebieden is het kraanwater geen drinkwater. De eigenaar zorgt er dan meestal zelf voor dat er genoeg drinkwater in het huis aanwezig is. Wij adviseren dan ook water in flessen aan te schaffen, dat is in Tsjechië heel goedkoop. Als er een TV aanwezig is, dan betekent dit dat u alleen Tsjechische zenders zult kunnen ontvangen. Alleen op een TV met satelliet ontvangst kunnen ook programma’s van Duitse en Oostenrijkse zenders ontvangen worden. Een sauna, indien deze bij een accommodatie aanwezig is, kan men meestal tegen een kleine vergoeding gebruiken. De accommodaties beschikken over normale sanitaire voorzieningen: toilet, douche en/of bad, wastafel koud en warm water. Een douche kan een handdouche zijn, een wastafel heeft niet altijd warm stromend water.

De keukenbenodigdheden zijn in het algemeen eenvoudiger dan bij u thuis, maar de keuken is altijd compleet ingericht. Het kan voorkomen dat men in de accommodatie een tweepits kookstel aantreft in plaats van een vierpits. Een koelkast, gas- of elektrisch fornuis en voldoende serviesgoed e.d. zijn natuurlijk wel aanwezig. In Tsjechië is het ook nog niet gebruikelijk dat er overal een koffiezetapparaat, waterkoker of magnetron aanwezig is. Deze benodigdheden zijn altijd extra vermeld. Het komt weleens voor dat appartementen zijn uitgerust met een keukenblokje of kitchenette. Ze bieden geen gelegenheid om uitgebreid te kunnen koken maar volstaan voor een eenvoudige bereiding. Als u iets mist meldt dit dan meteen bij de verhuurder of het sleutel adres. Hiermee voorkomt u dat een klein gemis uitgroeit tot een grote ergernis. Dekbedden/dekens zijn overal aanwezig evenals bedlinnen. Bij een verblijf in een vakantiehuis, chalet of bungalow dient u handlinnen en keukenlinnen zelf mee te nemen. In de teksten bij de woningen komt u o.a. de volgende omschrijvingen tegen: woonkeuken: de woonruimte en keuken zijn gecombineerd. Woon/slaapkamer: de woonruimte en slaapruimte is gecombineerd. Indien bij de woning staat b.v. 5-7 personen betekent dit dat de woning ideaal is voor 5 personen maar slaapplaatsen heeft voor 7 personen.

 

Hotels en Pensions in Tsjechië

Bij een verblijf in een hotel of pension in Tsjechië zijn handdoeken aanwezig. Het kan voorkomen dat de wisseling van handdoeken niet iedere dag plaatsvindt. Wij adviseren u daarom enkele handdoeken zelf mee te nemen. De bedden zijn in Tsjechië vaak iets harder dan wij gewend zijn en ook overgordijnen kunnen af te toe ontbreken. Bedverschoning vindt in principe één keer per week plaats. Bij de wat duurdere hotels is de bedverschoning vaker. Restaurant- of gezamenlijke ruimtes zijn niet 24 uur per dag geopend. U kunt bij de receptie of eigenaar informatie verkrijgen over de exacte openingstijden.

 

Verzorging

Logies - Verzorging van alleen logies.
Logies en ontbijt - De verzorging begint met het ontbijt op de tweede dag in uw hotel en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag.
Halfpension - U geniet ontbijt en diner. Deze begint met het diner op de aankomstdag en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag. Over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van een keuzemenu.

 

Gebruik faciliteiten accommodaties Tsjechië

Bij veel accommodaties in Tsjechië kunt u gebruik maken van bepaalde faciliteiten zoals b.v. een zwembad, sauna, stoombad, fitnessruimte e.d. Dit wil echter niet zeggen dat deze faciliteiten 24 uur per dag geopend zijn en gratis beschikbaar zijn. Informeer altijd ter plaatse naar de mogelijkheden en openingstijden. Bovendien is het doorgaan ervan afhankelijk van belangstelling.

 

Kindvriendelijk Tsjechië

Bij het contracteren van onze accommodaties houden wij rekening met de kindvriendelijkheid van deze bestemming in Tsjechië. Uiteraard blijft u uiteindelijk verantwoordelijk voor uw (kleine) kinderen, denk hieraan als u bijvoorbeeld een huis met zwembad in Tsjechië boekt of een huis met ligging bij water.

 

Kinderbedje in accommodatie Tsjechië

In de beschrijvingen van de accommodaties staat aangegeven of er een kinderbedje aanwezig is of dat er een kinderbedje aangevraagd kan worden. Indien mogelijk zal de eigenaar voor u een kinderbedje (meestal tegen een kleine vergoeding) plaatsen. Het bedlinnen voor een kinderbedje dient u zelf mee te nemen.