De 5 mooiste wandelingen van het Reuzengebergte

De 5 mooiste wandelingen van het Reuzengebergte
Wie al eens in het Reuzengebergte is geweest, weet dat wandelen een goede reden is om terug te keren naar het prachtige Tsjechië. Met ruim 700 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden langs uitgestrekte bossen, glooiende bergen en groene velden bent u niet snel uitgekeken en blijft Tsjechië ieder jaar weer een perfecte bestemming voor de natuurliefhebber.

In deze blog vertellen we over de 5 mooiste wandelingen van het Reuzengebergte, zodat u weer inspiratie kunt opdoen voor uw volgende vakantie naar Tsjechië!

1. Spindleruv Mlyn
Liefhebbers van watervallen en rivieren moet beslist deze wandeling maken. Vanaf de skilift in Spindleruv Mlyn vertrekt u in de richting van Medvedin voor een route van ca. 17 kilometer. De wandeling is geschikt voor wandelaars met een redelijke wandelconditie. Het hoogtepunt van deze wandeling is ongetwijfeld het uitzicht vanaf de hoogste waterval van Liefhebbers van watervallen en rivieren moet beslist deze wandeling maken. Vanaf de skilift in Spindleruv Mlyn vertrekt u in de richting van Medvedin voor een route van ca. 17 kilometer.

De wandeling is geschikt voor wandelaars met een redelijke wandelconditie. Het hoogtepunt van deze wandeling is ongetwijfeld het uitzicht vanaf de hoogste waterval van Tsjechie: Pancavsky Vodopad. Het pad zigzagt tussen rotsblokken en langs hoge kliffen tot u uiteindelijk uitzicht krijgt vanaf de 140 meter hoge waterval. Vergeet geen camera mee te nemen tijdens de wandeling, want hier worden beslist schitterende foto’s voor het thuisfront gemaakt!

Een ander bijzonder punt van de wandeling is de oorsprong van de Elbe. Hier begint de reis van het water dat na ruim 1100 kilometer via Tsjechië en Duitsland uiteindelijk in de Noordzee uitmondt. Na een flinke klim wordt u beloond met prachtige vergezichten en kunt u de put bekijken waarbinnen zich de oorsprong van de Elbe bevindt.

2. Spindleruv Mlyn
Een andere wandeling in Spindleruv Mlyn loopt grotendeels langs de oever van de Elbe. De route is ca. 6 km in één richting en stopt bij de berghut Bile Labe. Het beste kunt u beginnen bij de kabellift van Medvedin. De route is geschikt voor wandelaars die wat wandelervaring hebben en over een redelijke basisconditie beschikken. De route slingert mee langs de oevers van de Elbe en regelmatig wordt u verrast door een waterval of ander bijzonder uitzichtpunt. Op ca. 1 km voor het einde van de route bevindt zich het informatiecentrum. Hier vindt u naast informatie over het gebied ook een speeltuin voor de kinderen en een open vuurplaats. Bij het informatiecentrum, maar ook bij berghut Bouda u Bileho Labe, kunt u prima neerstrijken in het zonnetje om midden in de natuur van een welverdiende lunch te genieten.

3. Pec Pod Snezkou
Een flinke uitdaging als u zowel naar boven als naar beneden wandelt, maar het uitzicht van de top van de Snezka is fenomenaal. Vanaf Pec Pod Snezkou vertrekt u op een ca. 15 kilometer lange, goed gemarkeerde route naar de top van de Snezka. De Snezka heeft een bijzondere, driehoekige vorm doordat duizenden jaren geleden drie gletsjers de wanden van de berg als het ware hebben afgeschuurd. Dit maakt de berg dus ook nog eens uniek in zijn soort.

Als we vertellen dat de top van de Snezka met ruim 1600 meter het hoogste punt van Tsjechië is, kunt u zelf vast al fantaseren over het onvergetelijke uitzicht dat u krijgt als u de top heeft bereikt. Een tip is dan ook om op de top van de Snezka een lunchpauze in te lassen. Volgens ons is er geen beter manier om tijdens een lekkere maaltijd ook nog te kunnen genieten van het uitzicht over kilometers aan glooiende bergen en heuvels van zowel het Tsjechische als Poolse landschap. Op de Snezka kunt u daarnaast het hoogst gelegen postkantoor van Tsjechië en een Pools weerstation bezichtigen.

Is de route te lang, bent u ongetraind of gaan er kleine kinderen mee? Dan is het ook mogelijk om de route eenzijdig te wandelen, door naar boven of beneden de kabellift te nemen.

Wilt u tijdens u zomervakantie in Tsjechië vaker dan één keer genieten van het prachtige uitzicht op de Snezka? Bekijk dan onze accommodaties voor een vakantie in Pec Pod Snezkou.

4. Janske Lazne - Cerna Hora Pec
Deze wandeling is met ca. 3,5 kilometer een stuk korter dan zijn voorgangers, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Vanaf Janske Lazne vertrekt de kabelbaan naar Cerna Hora Pec waar de wandeling start. Tijdens de wandeling komt u in aanraking met de diversiteit van het Tsjechische landschap. Felgekleurde groene moerassen met kleine vijvertjes en diverse kleurige mossoorten worden omringd door dichte bossen en graslanden.

Vanaf de uitkijktoren verheft u zich boven de boomtoppen en heeft u een schitterend uitzicht over de omgeving. Door de informatieborden langs de route steekt u daarnaast ook nog wat op over het gebied.

5. Harrachov
Deze route start bij het busstation van Harrachov in de buurt van de centrale parkeerplaats en is gemarkeerd met een blauwe kleur. De ca. 7 km lange route loop volledig over een geasfalteerde weg en heeft 330 meter hoogteverschil. Onderweg komt u o.a. de op één na oudste private glasfabriek van Tsjechië tegen. Tegenwoordig wordt er nog steeds glas gemaakt en geslepen, waardoor het een bijzondere plek is om te bezoeken.

Ook de bierbrouwerij van Novosad is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen. Als nabijgelegen onderdeel van de glasfabriek kun je hier zien hoe echt Tsjechisch bier wordt gebrouwen. In het restaurant van de brouwerij kun je tijdens het eten kijken hoe het glas wordt gemaakt in de naastgelegen fabriek.

Wilt u deze zomer weer naar Tsjechië op vakantie?

Wie zich waagt aan één van deze vijf wandelingen weet zeker dat de prachtige Tsjechische natuur niet aan zijn neus voorbij zal gaan. Haal uw wandelschoenen maar vast tevoorschijn, want het zomerseizoen staat weer voor de deur! Wilt u een accommodatie boeken in het Reuzengebergte? Bekijk ons aanbod

Laat een reactie achter