Wie is de Mol in Zuid Moravië

Wie is de Mol in Zuid Moravië

‘Wie is de Mol’ is een spelprogramma op NPO. De uitzendingen van 2021 vinden plaats in ons eigen Tsjechië, het land waar Tsjecho Reizen veel aanbod van huizen, appartementen, pensions en hotels in het assortiment heeft! Hoe leuk is dat!

In dit bekende televisieprogramma moeten 10 bekende Nederlanders opdrachten uitvoeren. Tijdens de opdrachten is samenwerken belangrijk. Een voorwaarde om goed samen te werken is vertrouwen. Alleen van de 10 kandidaten is er één mol. Tijdens het spelen van de opdrachten moet je dus goed opletten op elkaar of je ziet wie de opdrachten saboteert. De kandidaat die in de laatste aflevering de meeste vragen over de mol goed weet te beantwoorden en de mol ontmaskert, wint de inhoud van de pot die gedurende alle uitzendingen wordt opgebouwd.

De kandidaten van seizoen 2021 in Tsjechië zijn:
Charlotte Nijs, Erik de Zwart, Florentijn Hofman, Joshua Nolet, Lakshmi Swami Persaud, Marije Knevel, Remco Veldhuis, Renée Fokker, Rocky Hehakaija, Splinter Chabot.

Klooster Jaroslavice omgeving Brno

Eindelijk is aan 3 miljoen mensen in aflevering 1 getoond hoe mooi Tsjechië is! Al in aflevering 1 van Wie is de Mol komen er fantastische plekken in Tsjechië voorbij in de omgeving van Brno en Mikulov die u zeker moet bezoeken als u uw vakantie in Tsjechië doorbrengt. Volg de voetsporen van de deelnemers en ontdek via wie is de Mol het prachtige land Tsjechie’

We hebben gezien dat in de eerste aflevering de eerste opdracht en een lasergame competitie wordt gespeeld in het verlate klooster van Jaroslavice. Dit staat in het Oostelijke deel van Tsjechië en is een klooster wat nog geen restauratie heeft ondergaan. Dat maakt het volgens ons mooi en bijzonder en het bezoeken waard juist omdat het klooster dan nog in dezelfde staat is als toen het nog bewoond werd door monniken en nonnen. Het plaatsje Jaroslavice is gelegen in Zuid-Moravië, en maakt deel uit van de stad Znojmo.

Znojmo, historische stad en centrum van de wijnproductie

Tsjechië is juist vanwege de variatie van landschappen zo bijzonder. Het land biedt voor elk wat wils. Bergen, bossen, water, historische steden en ook nog eens een bijzondere wijnstreek.

Znojmo ligt aan de rivier de Dyje, vlak bij de Oostenrijkse grens en aan de rand van de Tsjechisch-Moravische Hoogvlakte. Een deel van de stad is op een heuvel gebouwd. Als u hier bent krijgt u echt het gevoel in Frankrijk te vertoeven, dit vanwege de uitgestrekte wijnvelden. Znojmo is namelijk het centrum van de wijnproductie in Tsjechië.

Het heuvelachtige Zuid-Moravië is dé wijnregio van Tsjechië met 96% van de totale wijnproductie. Wij vinden het een genot om doorheen te rijden op een zomerse dag. Bekende druivensoorten als Riesling en Sauvignon Blanc zijn aangeplant maar ook de inheemse Palava. Een bezoek aan deze streek raden wij van Tsjecho Reizen met name aan vanwege de bijzondere witte, rode en rosé wijnen en de diverse georganiseerde wijnproeverijtjes en route.

In en rond Znojmo kan men goede en vooral erg goedkope wijnen kopen, dus sla je slag! Ook produceert Znojmo bier voor een grote regio. Verder augurken, keramiek, melk, hout en leer. Znojmo is verder zelf een historisch stadje met een mooi klooster en museum. Tsjecho Reizen heeft een leuk en gevarieerd aanbod in Moravië. U kunt het diverse aanbod en uitgebreide streekinformatie bekijken op onze site.

Brno

Vlakbij de plaats van de eerste opdracht ligt de geweldige stad Brno. Deze grootste stad van Moravië telt 395000 inwoners. Brno is gelegen rond de rivieren Svitava en Svratka en heeft een goed onderhouden historisch centrum waar je heerlijk wandelend van kunt genieten. Deze Moravische stad is beroemd om de modernistische Architectuur. Vooral door de villa Tugendhat van 1930 van Mies van der Rohe. Mies van der Rohe is een Duits-Amerikaans bekend architect en meubelontwerper. Na ruim 70 jaar schittert Villa Tugendhat (werelderfgoed 1992) door technische perfectie en de hoge kwaliteit van de destijds gebruikte materialen in de stad. Nog steeds is de villa een toonbeeld van comfortabel wonen. Dit bijzondere huis is een aanrader om te bezoeken wanneer u Brno aandoet.

Grand Prix van Brno

Ten Noord-Westen van de stad vind je het beroemde Automotodrom Brno, hier begon de eerste Tsjecho-Slowaakse Grand Prix in 1930 en daar worden tegenwoordig nog steeds belangrijke wedstrijden gehouden, zoals de grand Prix van Brno. In augustus reizen veel mensen af naar Brno om de 500CC Grand Prix bij te wonen. Het ontwerp is mooi en de banen zijn breed.

Omgeving Brno en de Moravische Karst

Brno is omgeven door dicht beboste heuvels hetgeen onze klanten ook ideaal vinden om te wandelen en te fietsen. Er is zoveel te doen in deze omgeving!

Hebben jullie ook de ondergrondse rivier gezien bij Wie is de Mol? Het is absoluut één van de hoogtepunten van een vakantie in Moravië. Vlak bij deze tweede stad van Tsjechië ligt namelijk natuurgebied Moravský kras (de Moravische karst), een kalksteengebied waar ondergrondse rivieren grotten en kloven in de rotsen hebben gevormd. De grotten die je beslist moet bezoeken heten de Punkva-grotten en de kloof waarin je na het wandelen en varen door de grotten uitkomt, heet de Macocha-kloof. Het is een Indrukwekkend uitstapje!

In de omgeving van Brno biedt Tsjecho Reizen tal van accommodaties die u kunt reserveren. Ook een uitgebreid pakket aan rondreizen hebben wij in het assortiment waar Moravië in het programma opgenomen is. Bekijk hier een greep uit onze voor u samengestelde rondreizen.

Geschiedenis Brno

De geschiedenis van Brno gaat ver terug. Er zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat het gebied rondom Brno 30.000 jaar geleden al bewoond was. Het oudste gedeelte van de stad is Petrov. Hier werd in de 11e eeuw een burcht gebouwd waaruit al snel een hele nederzetting ontstond. In 1243 kreeg Brno van koning Wenceslas I stadsrechten. Vanaf toen ontwikkelde Brno zich tot een belangrijke handelsstad. Er werden contacten gelegd en onderhouden met onder andere Venetië en Genua.

Brno heeft een fraai stadhuis “Stara Radnice”, tal van middeleeuwse woningen, een heerlijk stadspark “Luzanky” en diverse oude en moderne theaters. De bouw van het stadhuis duurde enkele eeuwen waardoor het gebouw een mengeling van verschillende stijlen heeft.

Andere bezienswaardigheden in Brno zijn het “Namesti Svobody” (het vrijheidsplein) en het Moravisch museum voorzien van ongeveer 6 miljoen objecten op gebied van wetenschap en cultuur. Onze aanrader voor een comfortabel verblijf in een nieuw jasje is hotel Passage.

Stuwmeer Brno bij de Burcht Veveri

De start van de bouw van deze burcht bij het water was een mysterie. Door de eeuwen heen had het kasteel veel verschillende eigenaren van verschillende nationaliteiten, hierdoor is het kasteel veel aangepast en uitgebreid. Als u door het kasteel loopt stapt u terug in de tijd. Bekijk de prachtige kamers met een bijzondere collectie aan meubels. Het is ingericht naar de mode van de tijd en natuurlijk naar de voorkeuren van de verschillende eigenaren.

Tsjecho reizen heeft meer vakantiehuizen bij meren en ook bij een stuwmeer in Moravië: 6 pers. vakantiehuis Michal

Fietsen op de wijnroutes van Zuid – Moravië en Mikulov

In de omgeving van Mikulov moet je ook weer zijn voor de wijn! Het is een 65 kilometer lange wijnstreek. Zuid Moravië heeft naast de regionale en plaatselijke fietspaden ook het unieke wijnfietspad. in Zuid-Moravië zijn wel 11 Moravische wijnroutes aangelegd langs vele wijngaarden en leuke dorpjes. Tip fiets de wijngaarden langs om de jongste oogst te proeven! Al in de 10e eeuw begon men hier wijngaarden te bouwen. Daarom is Moravië onlosmakelijk verbonden met de wijncultuur. De wijnkeldertjes lokken u naar binnen om te komen proeven en te genieten van de plaatselijke gastronomische specialiteiten.

Maar... je hoeft niet alleen voor de wijn naar deze streek. Ook een bezoek aan het kasteel van Mikulov is de moeite waard. Het kasteel werd gebouwd op de plaats van een Romeins kasteel. Dit omdat een familie uit Liechtenstein het kasteel in de 13e eeuw in het bezit had gekregen. Naast het kasteel en de wijnstreek zijn er nog veel meer historische bezienswaardigheden zoals het Dietrichtstein-graf, de oude joodse wijk en het Piaristencollege. Er zijn ook verschillende historische kerken en een synagoge, gebouwd in verschillende soorten stijlen. De romeinse kerk van St. Vaclav, knekelhuis en de kerk van St. Johannes de doper.

Zuid Moravië is een romantische streek met een afwisselend landschap. Er zijn diverse schilderachtige vakantieplaatsjes met gezellige pleinen, restaurants, wijngaarden, burchten en kastelen. Ook leuk om te weten: in Zuid-Moravië staan de meeste uitkijktorens van Tsjechië, namelijk ongeveer zestig.

Fietsen in de omgeving van Mikulov in het cultuurlandschap van Lednice - Valtice

Misschien denk je bij Tsjechië niet meteen aan een fietsland, maar de fietsvoorzieningen in Tsjechië zijn in sommige regio’s behoorlijk uitgebreid. Al mountainbikend ontdekten de deelnemers van wie is de Mol het cultuurlandschap van Lednice-Valtice in de omgeving van Mikulov. Dit kreeg in 1996 de status werelderfgoed van UNESCO en dat moet genoeg zeggen! De gebouwen in deze omgeving hebben een barokke architectuur en klassieke neogotische stijl. Het landschap was gevormd volgens Engelse romantische principes.

Onderweg kom je bijzondere historische monumenten tegen, zoals het luxueuze kasteel Buchlovice, Dolni Vestonice, kasteel Buchlov (één van de oudste kastelen van Moravië) en het paleis complex Lednice-Valtice (het grootste kunstmatige cultuurlandschap van Europa en onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO). Dit kasteel bevindt zich in de uitgestrekt natuur aan de oever van de rivier Dyje. De huidige vorm van het kasteel is afkomstig van de verbouwing door architect Jiri Wingelmüller. De oorspronkelijke muren zijn grotendeels bewaard gebleven, maar de voorgevels zijn vernieuwd. Verder zijn er een aantal nieuwe elementen toegevoegd zoals onder andere balkons en torentjes. Behalve van de kasteelexpositie is er ook een landbouwmuseum, waar u onder andere een kop van een mammoet kunt aanschouwen. Het kasteel Lednice staat samen met dat van Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Heb je deze uitzending gemist? Geen punt klik hier en kijk snel de aflevering.

Laat een reactie achter