de Liptov regio in Slowakije

de Liptov regio in Slowakije

Midden in Slowakije ligt de Liptov regio. Blogger Lineke vierde in 2018 met haar gezin een week vakantie in deze regio. Ze vertelt je graag wat er te zien en te doen is met kinderen.

Liptovská Mara en de Liptov regio

Vanaf Utrecht is het ongeveer 1300 kilometer rijden naar de Liptov regio in Slowakije. Rivier Váh stroomt dwars door de regio en is de scheidslijn tussen de hoge Tatra en de lage Tatra (Tatra gebergte). Liptovská Mara, het meer van Liptov, is het grootste stuwmeer van Slowakije. We kunnen recreëren in, op en rond het meer.

In de Liptov regio is het heerlijk wandelen in de zomer. Er zijn veel minerale- en thermale bronnen in Liptov. Daarmee zijn er ook diverse kuuroorden en aquaparken te vinden in de Liptov regio. Een bestemming uit het assortiment van Tsjecho Reizen is Hotel Sojka.

Liptov Region Card voor extra voordeel
De Liptov Region Card krijgen we gratis bij Hotel Sojka. Lieneke verblijft hier 1 nacht en het hotel is aangesloten bij de Liptov Region Card. Met de kaart krijgen we bij diverse activiteiten en bezienswaardigheden korting op de entreeprijs. Overigens staan er bij dit hotel ook leuke vakantiehuizen.

Een rondje Liptovmeer met de auto

Omdat het onze eerste vakantie in Slowakije is, vragen we bij de receptie van het hotel wat we het beste kunnen doen om een eerste indruk van de Liptov regio te krijgen. Ik krijg een beschrijving in het Nederlands mee van een autoroute om het Liptovmeer. Langs de route zijn diverse bezienswaardigheden te zien en te bezoeken. We stappen in de auto en gaan op weg. Ik vraag me wel af of dit ook voor de jongens leuk zal zijn. We gaan het zien.

De houten kerk van Svätý Kríž

Onze eerste stop is in Svätý Kríž bij een enorme houten kerk. Deze bijzondere kerk is in 1774 gebouwd in Paludza en tussen 1974 en 1982 verplaatst naar Svätý Kríž. Dit omdat het dorp Paludza plaats moest maken voor het stuwmeer van Liptov. Maar er is nog meer dat deze kerk bijzonder maakt.

Volgens de beschrijving kunnen we in de kerk vragen om een Nederlandse uitleg van de geschiedenis van de kerk. En inderdaad ligt er keurig een Nederlandse versie tussen alle andere talen. Deze kerk heeft een bijzonder verhaal dat ik niet ga verklappen. Boris is er van onder de indruk. Toegang is gratis, donaties zijn van harte welkom.

De witte toren bij het Liptovmeer

Vanuit Svätý Kríž rijden we naar het kleine dorpje Bobrovnik. Ik parkeer de auto langs de kant van de weg. Er staan meer auto’s dus dat zal wel gebruikelijk zijn. We zitten nu aan de rand van het meer. Daar staat de witte toren, een overblijfsel van het vroegere dorp Liptovska Mara. We hebben prachtig uitzicht over het meer.

Dan ontdekt Bram een pad naar het kiezelstrand van het meer. Dat bevalt de jongens wel. Steentjes gooien in het meer, ze zijn er zo een uur zoet mee. Mijn voorstel om nog even de berg op te lopen naar het Keltische openluchtmuseum Havránok, wordt vriendelijk doch resoluut afgewezen. Ze willen liever op het strand blijven. Eenmaal terug bij de auto kijk ik omhoog en zie het nagebouwde Keltische dorpje liggen. Maar helaas, ik krijg mijn kinderen niet mee.

De witte toren en het strand zijn gratis te bezoeken. Havránok kost 2 euro voor volwassenen en 1 euro voor een kind (prijspeil 2018). Met je Liptov Region Card krijg je hier korting.

De watervallen van Lúčky

Na het strand bezoek rijden we naar het dorpje Lúčky. Hier gaan we een waterval bekijken. Ik zoek even op Google wat er zo bijzonder is aan de waterval. Blijkbaar is het een nationaal monument. Het dorpje Lúčky zelf is een spa dorp. Het mineraalrijke water hier heeft een heilzame werking. Goed vooruitzicht voor een bezoek aan de waterval dus.

Midden in het dorpje staat een bordje met ‘waterfall’. We parkeren weer langs de weg net als andere auto’s. Als ik uitstap zie ik niets, maar ik hoor toch echt een waterval. We volgen het bordje en ineens is daar de indrukwekkende waterval met het groene water. Bijzondere ligging zo midden in een dorp. We zoeken een plekje waar we even kunnen zitten en pootje baden. Het water is koud, maar het totale plaatje maakt het een heerlijke ervaring.

Een bezoek aan de waterval is gratis. Tip: ga iets eten en drinken bij Pizzeria Oliviero. Op loopafstand van de waterval. Niet duur, goede service en mooie locatie langs een beek.

UNESCO dorp Vlkolínec

We vervolgen onze route naar het bergdorpje Vlkolínec. Dit dorp ligt op een berg en staat sinds 1993 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik leg aan de jongens uit dat dit dorp op de UNESCO lijst staat omdat het 40 houten huizen heeft die nog in oorspronkelijke staat zijn. En dat een deel van de huizen nog bewoond is. Een beetje als Kinderdijk maar dan met gekleurde huizen.

We volgen de steile weg naar boven en parkeren opnieuw langs de weg tussen andere auto’s. Handrem er op want alles is schuin hier. Nadat we een kaartje kopen bij de entree vervolgen we de weg naar boven, het dorpje in.

Het geheel is prachtig. De gekleurde huizen, hoe het onderhouden is, wat een mooi dorp. En het idee dat het nog bewoond is maakt het indrukwekkend. Echt een complete dorpsgemeenschap die leeft in historische huizen in de moderne tijd. De kinderen rennen tussen de huizen door maar zijn vooral bezig met de waterpompen die overal staan. Ook de boerderij valt in de smaak bij de heren. Dat wil zeggen, vooral de dieren. Even kort spelen in de speeltuin en dan rijden we de berg weer af. Terug naar het Sojka Resort. Entree voor Vlkolínec kost 2 euro voor volwassenen, 1 euro voor kinderen en het parkeren kost hier ook 1 euro (prijspeil 2018). Met de Liptov Region Card krijg je hier korting.

Klimmen tussen de bomen bij Tarzania

Of de kinderen zin hebben in het doen van een klim- en klauterparcours? Ze zijn niet erg enthousiast. Maar dat blijkt van spanning te zijn. Ze hebben niet eerder zo’n parcours gedaan waar je gezekerd doorheen gaat. Onderweg naar Tarzania is het stil op de achterbank.

Tarzania ligt in een groot bos. We parkeren de auto op het parkeerterrein en de jongens trekken hun bergschoenen aan. “Maar hoe moet dat dan met die touwen en een helm?” vraagt mijn jongste zoon. Ik vertel hem dat we dat mogen lenen van Tarzania. Dan is het goed en loopt hij mee naar de kassa. We kunnen kiezen uit het hoge parcours. Dat is voor kinderen en volwassenen langer dan 1.50 meter. Maar gezien de lengte van de kinderen en het feit dat het voor hen de eerste keer klimparcours is, kies ik voor het lage parcours.

We sluiten aan bij de rij waar het materiaal uitgeleend wordt. Beide jongens krijgen een klimtuigje met musketonhaken eraan en een helm. Ik loop mee naar het meisje dat alle kinderen instructies geeft voor ze het eerste stuk van het parcours op gaan. Ze vraagt me waar we vandaan komen en of het in het Engels oké is. Ik vertaal haar uitleg voor de kinderen. Binnen 5 minuten zweven mijn zonen aan de touwen tussen de bomen.

We hebben kaartjes voor een uur gekocht. De kinderen krijgen een sticker opgeplakt met daarop hun starttijd. In dat uur mogen ze zo vaak als ze kunnen en willen het parcours doen. Na afloop zie ik twee stralende bekkies met rode wangen van inspanning. “Dit was zo gaaf mam.” Goed om te weten over Tarzania.

In de Liptov regio vindt je twee Tarzania’s. Tarzania Jasna in Demänovská dolina en Tarzania Hrabovo in Ružomberok. Volwassenen betalen 10 euro entree en kinderen 4 euro (prijspeil 2018). Met je Liptov Region Card krijg je korting.

Demänovská Cave of Liberty

Demänovská Cave of Liberty, de grot van de vrijheid, is een van de dertien grotten in Slowakije die toegankelijk is voor publiek. We rijden naar de Demänovská vallei. Aangekomen bij de grot, parkeren we op het parkeerterrein. Er staan parkeerregelaars. Deze komen gelijk naar de auto om af te rekenen. Betaald parkeren dus. Bergschoenen aan en jassen mee want het zal niet warm zijn in de grot.

Op de plek waar ik denk dat de kassa en de ingang van de grot is, daar staat alleen een bord met een grote pijl naar boven. We moeten haasten. Over een kwartier start de rondleiding en we moeten nog 700 meter lopen en stijgen naar de kassa. Buiten adem sta ik voor het raampje en koop de tickets. Net op tijd voor de tour. De grotten zijn prachtig. Ik heb eigenlijk wel wat grotten gezien, maar deze is echt magisch. Toch zijn er wel wat minpuntjes aan een bezoek van de grot vind ik. Zo is de tour volledig in het Slowaaks en kunnen wij er dus niets van verstaan. Best jammer, want onze Slowaakse tourgenoten moeten af en toe hard lachen om wat de gids zegt. Achteraf zie ik op de website dat ik de tour in het Engels had kunnen downloaden. Dan hadden we in ieder geval geweten wat we gezien hebben. Ander punt is dat je niet mag fotograferen in de grot. Dat wil zeggen, dat mag alleen tegen betaling van tien euro. Ik begrijp dus niet zo goed waarom je enkel tegen betaling mag fotograferen in de grot. In ieder geval kan ik geen eigen foto’s met je delen. Voor jou dus wel een reden om de grot met eigen ogen te gaan bekijken.

Goed om te weten
De prijs van de tour is 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen van 6 tot 15 jaar (prijspeil 2018). Je kunt alleen met contant geld betalen. Elk uur is er een rondleiding. De rondleiding door de grot gaat over 913 traptreden. Dus mensen die slecht ter been zijn kunnen de grot beter over slaan. Verzoek aan ouders met kinderen jonger dan 4 jaar is om ze mee te nemen in een draagzak.

Tricklandia, een huis vol illusie en trucage

In mijn zoektocht op internet naar leuke activiteiten voor kinderen kom ik op de website van Tricklandia. Wat ik zie is vooral veel kleur. Dat spreekt me aan. Ik lees dat het een huis is vol kunst en visuele illusies. Ik reserveer voor vier personen en besluit het voor de kinderen als verrassing te houden.

Als we aankomen in Starý Smokovec zijn de eerste parkeerplaatsen vol. Dan de volgende maar proberen. Auto parkeren, bonnetje trekken en naar Tricklandia. Als we langs een groot reclamebord van Tricklandia lopen vraagt Bram of dat de verrassing is. Mijn ‘ja’ wordt vol enthousiasme ontvangen. Bij de kassa haal ik met mijn reserveringsnummer onze kaarten op. Om 13.15 uur mogen we naar binnen. Schoenen uit en op de sokken verder.

Een medewerker legt ons uit wat de bedoeling is. Dat we hier op de wifi kunnen om de Tricklandia app te downloaden op onze mobiel. Met deze app komt de visuele illusie tot leven. Door augmented reality (je weet wel, net als bij het Pokemons vangen) staan mijn kinderen ineens in een onderzeeboot. Het huis is één grote verrassing van illusies en trucage. Terwijl de jongens strijden met een draak op een loopbrug bedenk ik me dat dit een geslaagde verrassing is geweest.

Goed om te weten over Tricklandia
De toegangsprijs voor Tricklandia voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen is 25 euro (prijspeil 2018). Met de Liptov Region Card krijg je 20% korting. Zorg dat je van te voren online reserveert. Anders moet je lang wachten of is er helemaal geen plek om naar binnen te gaan. De app kan je van tevoren alvast downloaden.

Een huis op zijn kop in Liptovský Mikuláš

Het is voor ons niet het eerste huis op zijn kop dat we bezoeken. We zijn dan ook nieuwsgierig naar dit ‘opsekopse’ huis. Het huis ziet er kleurig uit en is al van veraf te zien. We kopen een kaartje en gaan vol verwachting naar binnen. Leuk gedaan, maar de fotomomenten die we kennen van andere huizen zien we hier minder.

Mijn man krijgt last van zijn evenwichtsgevoel en verlaat het huis. Niet veel later volg ik met de jongens. We kijken nog in het vliegtuig dat in de tuin van het huis staat en dat was het. Dit is toch een beetje een tegenvaller. Misschien zijn we teveel gewend geraakt aan huizen op de kop?

Goed om te weten
Heb jij nog niet eerder een ‘huis op zijn kop’ huis bezocht? Dan is dit wel een leuk begin. De entreeprijs voor een gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen is 15 euro (prijspeil 2018).

De Liptov regio in Slowakije als vakantiebestemming

De Liptov regio is een vakantiebestemming waar gezinnen centraal staan. Onze week Slowakije had zeker twee keer zolang mogen duren. Er is zo veel te zien en te doen met kinderen. Slowakije krijgt van ons een dikke tien!

Laat een reactie achter