Sporten is goed voor je

Sporten is goed voor je
Sporten is goed voor je, dat weten we allemaal. Maar hebben we er altijd zin in? Bij lange na niet.
We verzinnen de meest uiteenlopende redenen om onszelf niet naar de sportschool te hoeven sleuren; er is geen tijd voor, de energie is ver te zoeken, de sportbuddy heeft afgebeld en veel mensen vinden sporten simpelweg niets aan. Wij begrijpen het wel, het is niet altijd even makkelijk om jezelf het sportpak in te hijsen. Toch blijft het een feit dat beweging goed is voor niet alleen het lichaam, maar ook voor het brein. Daarom vinden wij het belangrijk men op een leuke manier uit te dagen hun grenzen te verleggen op het gebied van sport. Tijdens de Koesterchallenge die wij vier jaar geleden met veel plezier hebben georganiseerd is dat goed gelukt.
Wat hebben we genoten van deze week bomvol sportieve activiteiten in het prachtige Reuzengebergte, waar we naast hiken en mountainbiken in de ruige natuur als klap op de vuurpijl de hoogste berg van Tsjechië, de Sněžka, hebben beklommen.
Het is alweer vier jaar geleden
Het is alweer vier jaar geleden dat we met een gezellige groep enthousiastelingen naar één van onze favoriete plekjes in Tsjechië, het Reuzengebergte, afreisden. Dit wonderschone gebied in het noorden van het land wordt gekenmerkt door een schitterende ruige natuur, het is hier zelfs zo mooi dat een groot deel van het Reuzengebergte nationaal park is. Het Reuzengebergte is dus de perfecte locatie voor het ondernemen van allerlei outdoor activiteiten. Elk jaar weer komen tal van toeristen speciaal naar dit gebied om te genieten van de mooiste wandel en -fietstochten, want die zijn hier toch een stuk indrukwekkender dan in ons kikkerlandje. Ons doel van deze reis was om men lekker te laten sporten en bewegen, om meer uit zichzelf te halen, dit op zo’n manier dat het sporten geen straf was maar juist een heerlijke activiteit om van te genieten.
Iedereen heeft qua bewegen zo zijn of haar voorkeur
Iedereen heeft qua bewegen zo zijn of haar voorkeur, de één houdt ervan om te voet de omgeving te verkennen terwijl de ander liever op de fiets stapt, daarom hadden we niet één, maar drie programma’s samengesteld, met de thema’s: Hike, Bike en Adventure. In ieder programma stond echter één grote gezamenlijke challenge centraal, namelijk het beklimmen van de koningin der Tsjechische bergen, Hare Majesteit de Sněžka. Voordat deze uitdagende tocht gemaakt werd, stonden er een hoop andere activiteiten op de planning, die ook voor klotsende oksels zorgden. Er moest natuurlijk wel een beetje worden voorbereid op de spannende klim van die imposante berg. Alle drie de programma’s hadden het ‘basiskamp’ in Pec pod Sněžkou onder aan de voet van de Sněžka. En alhoewel de drie groepen ieder hun eigen uitdagende week beleefden, kwamen zij aan het einde van de dag altijd weer bij elkaar op één verzamelpunt, wel zo gezellig natuurlijk!
Wij nemen u graag eventjes mee
Wij nemen u graag eventjes mee
Wij nemen u graag eventjes mee naar die toffe week vier jaar geleden. Rond zes uur s ’avonds kwam de groep aan op plek van bestemming. Na de reis vanuit Nederland was men wel toe aan het nuttigen van een lekkere maaltijd, onder het genot van een muziekje werd het eten geserveerd, terwijl de groep van de nodige informatie werd voorzien. Na het diner kreeg ieder zijn of haar eigen appartement toegewezen. Nadat de rugzakken en koffers waren uitgepakt en men gesetteld was in hun nieuwe voorlopige onderkomen, kon er een bezoekje worden gebracht aan één van de gezellige cafés. Het was wel zo verstandig niet al te diep in het glaasje te kijken, aangezien de groep de volgende dag vroeg uit de veren moest. Dag twee was een warming up, om zich alvast voor te bereiden op al de komende uitdagingen. Zo begon de Hike groep met een 12 kilometer lange rondwandeling waarbij de bergen rondom Pec pod Sněžkou werden verkend, de Bike groep startte de week met een 50 km lange route door het hart van het Reuzengebergte met pittige kuitenbijtertjes, maar schitterende afdalingen als beloning. De Adventure groep werd verdeeld in acht groepen van een gelijk aantal personen naar niveau (fitheid en conditie), waarvan de helft een toffe mountainbike tocht maakten en de andere helft avontuurlijk gingen steppen naar het dorp Velká Upa, waar zij met de stoeltjeslift naar Portášky werden gebracht en zo een 12 km lange afdaling weer terug naar Pec pod Sněžkou maakten. Nou als dat geen goede, maar ook vooral leuke warming ups zijn, dan weten wij het ook niet!
Kiezen uit twee fantastische wandelingen
Op dag drie mochten de deelnemers van de Hike groep kiezen uit twee fantastische wandelingen. Voor één van deze wandeltochten werden de deelnemers met een busje naar Hospitaal Kuks gebracht, één van de mooiste barokke complexen van Tsjechië. Dit sprookjesachtige gebouw met haar prachtige beelden is al een leuk uitje op zich, maar we waren dit keer natuurlijk niet naar Tsjechië afgereisd voor het bewonderen van kunst en cultuur. We waren hier met een missie! Rondom Hospitaal Kuks bevindt zich een mooi routenet aan wandelingen in de heuvels van het voorgebergte van het Reuzengebergte, deze hebben we eens even goed bewandeld. De Bike groep had ook de mogelijkheid te kiezen uit twee routes. Waarvan beide routes een stukje door Polen gingen. In één dag touren door twee landen, hoe tof is dat? Voor de Adventure groep was het ook een hele toffe dag. Zij deden namelijk allerlei teambuildingactiviteiten; boogschieten, rivercrossing, touwbanenparcours, een obstical run, fietsparcours, balanswandeling en een quiz. Een dag vol vermaak dus! Ohja en om niet te vergeten, mochten zij om even bij te komen van al die activiteiten ook een ritje op de rodelbaan en zipline maken. Dat was nog eens een pauze vol adrenaline.
Met de opkomst van de zon op dag vier
Met de opkomst van de zon op dag vier
Met de opkomst van de zon op dag vier was de dag van de challenge aangebroken. Een dag waar erg naar uit werd gekeken, maar waar toch wel enige spanning bij kwam kijken. Wat een geweldige, maar intensieve tocht was het. En wat kon iedereen verschrikkelijk trots op zichzelf zijn, na het beklimmen van de berg der Tsjechische bergen. Dit was letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de actieve reis. Wat hebben we genoten van het prachtige uitzicht, die we dubbel en dwars hadden verdiend. Dag vijf was alweer de laatste dag van het sportieve avontuur in Tsjechië. De Hike groep vertrok naar het Nationaal Park Adršpach, waar zij onder andere een wandeling door de rotsformaties en een rondvaart op het meer maakten. Daarnaast werden zij vanuit Adršpach naar de oude stad Trutnov gebracht, waar zij zelf de dag mochten invullen en op verkenning in de mooie stad konden gaan. Een perfecte rustige afsluiter van een geweldige en intensieve week. Ook de Bike groep maakte kennis met Trutnov, al dan wel fietsend. Natuurlijk was er de gelegenheid om de fiets even aan de kant te zetten en te genieten van een heerlijk appelgebakje. Na het nuttigen van de lekkernij bracht de route hen door prachtige bossen weer terug de bergen in. De Adventure groep sloot net zoals de hikers het avontuur af in Adršpach. Relaxen met een klein beetje adrenaline, zo viel hun dag in het nationaal park te omschrijven. Zij werden daarna echter niet naar Trutnov, maar naar het prachtige kuuroord Janské Lázně gebracht. Wij kijken met veel plezier terug op deze geweldige week en wat zouden we het leuk vinden weer een keer zo’n Koesterchallenge te organiseren. Doet u de volgende keer mee?

Laat een reactie achter