Aflevering 2 Wie is de Mol

Aflevering 2 Wie is de Mol

De 2e aflevering van Wie is de mol in ons mooie vakantieland Tsjechië begint weer spannend. De opdrachten aan de deelnemers worden gegeven door middel van een portofoon tijdens een tour in het mooie kasteel, en de kasteeltuinen van Valtice.

Het barokke kasteel Valtice

Dit barokke kasteel staat op de Unesco werelderfgoedlijst en is in de vroege 18e eeuw gebouwd. Aan de deelnemers wordt door de gids verteld dat er hier zelfs 12e eeuw eerst geschreven bronnen zijn gevonden. We zien de kandidaten van wie is de Mol in Tsjechië in twee groepen door het kasteel en de kasteeltuinen struinen, terwijl een gids ze bijpraat over allerlei bijzondere details.

Zelf lijkt het mij lastig de opdrachten te volgen terwijl de gidsen de meest interessante details over het kasteel vertellen. Kasteel Valtice is namelijk enorm indrukwekkend om te bezoeken. Het is eeuwenlang in het bezit geweest van het vorstenhuis van Liechtenstein. Maar liefst dertien prinsen hebben in kasteel Valtice gewoond en deze hebben het kasteel ieder van hen steeds verder uitgebreid tot wat het nu is.

Het kasteel wordt eveneens als decor gebruikt van Tsjechisch meest vermaarde wijnwedstrijd en ook kun je hier een wijntentoonstelling bezoeken en kloosterwijnen proeven.

Met de bus naar klooster Loucky met wijnmuseum

Na het spel in Kasteel Valtice stappen de kandidaten in de bus en rijden ze naar het leegstaande klooster Loucky. Tijdens de rit waren uiteraard druk met het spel. Het is niet te hopen dat ze vergeten zijn om tijdens de rit even naar buiten te kijken. Want......ze kunnen hier de mooiste wijnlandschappen van Tsjechië zien met terraswijngaarden op de hellingen. Het bekijken zeker waard! Wijn speelt immers een belangrijke rol in Zuid - Moravië. Heerlijke droge witte wijnen zijn hier te koop die te combineren zijn met de fijnste gerechten van de streek.

Niet alleen aan het landschap kun je trouwens zien dat de wijnbouw een belangrijke rol speelt in dit deel van Tsjechië. Het Loucky klooster waarin de kandidaten de geblinddoekte ballerina's proberen te ontwijken is niet meer in gebruik als religieus centrum, maar heeft zich ontpopt als trekpleister voor de wijnliefhebber. Je kunt in het wijnmuseum en de wijnwinkel alles te weten komen over de aangeboden wijnen en natuurlijk zelf ook “wijnen”.

De kids kunnen onderwijl terecht in de speeltuin die ludiek voorzien is van wijnvaten.

De Tatra fabriek in Koprivinice

Tot slot voeren de deelnemers de laatste opdracht uit in Koprivinice het test centrum van de TATRA fabriek waar de truck worden gemaakt. Deze fabriek bestaat al sinds 1850.

Ik ben alweer benieuwd wat voor moois aflevering 3 voor ons in petto heeft :-)


Heb je deze uitzending gemist? Geen punt klik hier en kijk snel de aflevering.

Laat een reactie achter