Zuid Moravië, het tehuis van uitgestrekte wijngaarden

Zuid Moravië, het tehuis van uitgestrekte wijngaarden
Zuid-Moravië, een dromerig landschap dat wel van een schilderdoek lijkt te zijn afgesprongen. Deze regio is het tehuis van historische steden, barokke kastelen, indrukwekkende kloosters en tal van prachtig uitgestrekte wijngaarden. Zuid-Moravië is namelijk dé wijnregio van Tsjechië, waar maar liefst 96% van de wijnproductie plaatsvindt. Met een panoramisch uitzicht en (betaalbare) kwaliteitswijnen raakt u hier nooit uitgekeken en uitgeproeft. De romantische streek Zuid-Moravië laat uw wijnhartje sneller kloppen.
Wijn drinken in de parel van Moravië Brno
Brno is met recht de parel van Moravië te noemen, deze historische stad is na Praag de grootste van Tsjechië. Rondslenterend door de knusse straatjes van deze nog vrij onontdekte stad komt u veel interessante bezienswaardigheden tegen. Zo torent boven het centrum van Brno de gotische Kathedraal van St. Peter en Paul, die om 11:00 haar middagklokken laat luiden, op dit zelfde tijdstip heeft er een horde toeschouwers zich verzameld voor de astronomische klok, in de hoop het glazen balletje dat uit één van de openingen van het monument wordt geschoten als souvenir naar huis mee te kunnen nemen. Voor een schitterend uitzicht op de stad is een bezoekje aan het Spilberk Castle een must, na een wandeling van ongeveer 15 minuten bent u aangekomen op de vestingmuren van het kasteel waar u Brno in haar volle glorie kunt aanschouwen.

Brno kent ook vele verborgen doorgangen en straatjes, die het extra leuk maken de stad te verkennen. Na een hele dag door de monumentale stad gedwaald te hebben kunt u de dag succesvol afsluiten met een heerlijk wijntje in een gezellig restaurant of wijnbar, want die zijn er in Brno in overvloed. Aanraders zijn wijnlokaal Retro Consistorium, waar het net voelt alsof u in een wijnkelder dineert en restaurant Kohout Na Vínӗ, waar op de wijnkaart maar liefst meer dan 200 verschillende wijnen te vinden zijn.

Moravie: Land van kastelen en wijn
Moravië staat naast wijn bekend om de sprookjesachtige kastelen die leuke en interessante uitstapjes vormen. Bij het Lednice-Valtice kasteelcomplex, vlak bij de Oostenrijkse grens, worden deze twee specialiteiten gecombineerd. Start het bezoek bij het Unesco Werelderfgoed Kasteel Lednice, een romantisch barok kasteel omringd door een prachtig natuurlijk landschap. Het park van Lednice wordt ook wel ‘De Tuin van Europa’ genoemd, het is dan ook werkelijk waar een beeldig gezicht. Het park wordt gesierd door diverse kasteelgebouwen, grote decoratieve beelden, een botanische kas en uitgestrekte vijvers waar men in alle rust langs de oevers van de omgeving kan genieten. De binnenkant van het kasteel is eveneens een plaatje om te zien, met interieurs voorzien van rijke houtsnijversieringen, een lindenhout cassettenplafond en marmeren open haarden.

Na al het moois van Kasteel Lednice te hebben aanschouwt kunt u via de 7 km lange avenue waarmee de kastelen verbonden zijn naar Kasteel Valtice, waar zich in de historische kelders het Nationaal Wijncentrum bevind. Hier in deze kelders kunt u de 100 beste wijnen van Tsjechië proeven. Dit ruime aanbod bestaat uit droge, halfzoete en zoete witte wijnen, rode wijnen en bubbelwijnen. De meeste hiervan zijn afkomstig uit de Tsjechische wijnregio’s Mikulov en Velké Pavlovice, Slovácko en Znojmo. Tijdens een bezoek aan kasteelcomplex Lednice-Valtice ervaart u waarom het wonderschone Moravië geprijsd wordt om haar kastelen en wijn.

Wijn proeven tijdens uw bezoek aan wijngaarden en wijnhuizen
Het proeven van wijn is de nummer één activiteit in Zuid-Moravië, er worden dan ook heel wat wijngaarden afgestruind in de regio. Alhoewel de Tsjechische wijn van een uitstekende kwaliteit is, wordt deze niet veel geëxporteerd, de Tsjechen drinken hun wijn namelijk het liefste zelf! Na uw bezoek aan de wijngaarden begrijpt u dit maar al te goed, want een rondleiding door een wijngaard is natuurlijk niet compleet zonder ook even van de wijn geproefd te hebben. Tijdens uw rondleiding wordt u van alles uitgelegd over de productie van de alcoholische delicatesse.

Naast wijngaarden is ook het bezoeken van de (bijbehorende) wijnhuizen een populaire activiteit. Bezoek naast de grote, ook de kleinere wijnhuizen die door families zelf in de kelder worden gerund. Koop ook vooral een aantal flessen om mee naar huis te nemen, zodat u wanneer u weer terug in Nederland bent de vakantie naar Moravië kunt herleven.

Wijnfestivals in Zuid Moravië
De Moraviërs zijn met recht erg trots op hun voortreffelijke wijnen en vinden dit zeker reden tot feest. Vooral in september worden er door heel Zuid-Moravie traditionele wijnfeesten georganiseerd, deze maand staat namelijk in het teken van de wijnoogst. Met muziek,dans en het proeven van de allerlekkerste wijnen wordt de wijnoogst uitbundig gevierd. Het grootste wijnfeest is het 3-dagen lange Pálava in de stad Mikulov, dat zich bevindt in het hart van de wijngaarden. Het fesitval is vernoemd naar de gelijknamige wijnsoort Pálava, dat alleen in Tsjechië wordt geproduceerd. Tijdens dit gezellige festival verandert de binnenstad van Mikulov in een historische markt en wordt er bij het kasteel de Nationale Wijnwedstrijd gehouden. Samen met concerten, shows en historische optochten is het Pálava wijnfestival echt een groot feest, waar u samen met de lokale bevolking een lekker glaasje drinkt op de succesvolle oogst.

Op ongeveer een uurtje rijden ligt de stad Strážnice waar de maand van de oogst op een traditionele manier wordt gevierd en u optredens kunt bekijken van artiesten in traditionele kleding.

Autovakantie, rondreis of wijnreis
Zuid-Moravië leent zich uitstekend als bestemming voor een autovakantie in Tsjechië, u kunt hier heerlijk naar de schilderachtige steden, kastelen en wijngaarden reizen. Wilt u net zoals ons de charme van deze prachtige streek in Tsjechië ervaren? Wij bieden een assortiment van prachtige bestemmingen aan die u verzekeren van een heerlijke vakantie in deze Tsjechische wijnstreek streek.
Bekijk ons aanbod

Laat een reactie achter