Het Strahov klooster in Praag

Het Strahov klooster in Praag

Een schitterend klooster en de bewaarplaats voor de Tsjechische literatuur. Je vindt er 130.000 boeken. Gebouwd in 1140. Gesticht door de Premostratensische orde, de orde die het klooster ook vandaag de dag nog beheert. Toneel van vele oorlogen en beschietingen. Telkens weer werd de schade hersteld. Naast het klooster vind je er andere, mooie gebouwen. De plek om even tot rust te komen.

Strahov klooster in Praag

Strahov klooster in Praag


Klik hier voor het boeken van uw accommodatie in Praag.

De geschiedenis van het Strahov klooster
De geschiedenis van het Strahov klooster
Het Strahov klooster in Praag werd in 1140 gesticht door de orde van de Premonstratenzers, die het tot op de dag van vandaag nog beheert. Het klooster ligt op een schitterende locatie, namelijk de Petrínheuvel, vanwaar u een mooi uitzicht hebt op het lagergelegen Praag. Het oorspronkelijke gebouw is in 1258 verwoest door een brand. Op dezelfde plek werd een nieuw klooster in Gotische stijl gebouwd. Later werd aan dit gebouw nog een aantal Barokke elementen toegevoegd. Jarenlang was het Strahovklooster het toneel van vele oorlogen en beschietingen. De schade aan het klooster werd echter altijd weer hersteld.
Het Strahov klooster in de 21e eeuw
Tegenwoordig is het klooster vooral bekend om de uitgebreide verzameling eeuwenoude boeken en manuscripten die je er kunt bezichtigen. In totaal liggen er maar liefst 130.000 boeken, waarvan sommige meer dan 800 jaar teruggaan. U vindt er bijbels en verschillende geschriften die door de jaren heen werden verboden door overheden. Daarnaast is het klooster een bezoek waard vanwege zijn imposante interieur.
In de prachtige kloosterkerk Maria-Hemelvaartsdag (Kostel Nanebevzetie Panny Marie) wordt barokmuziek ten gehore gebracht. Buiten het klooster kunt u een wandeling maken door de Paradijstuin.
Ten slotte kunt u ook een boek brengen aan de Strahov Gallery. Deze galerie werd halverwege de 19e eeuw geopend, maar in de communistische tijd verdween een groot deel van de collectie. Toen de Premonstratenzer orde het klooster weer in bezit nam, werden vele werken teruggevonden of –gevorderd. Nu worden er weer ruim 1500 schilderijen tentoon gesteld.
Het Strahovklooster in Praag met eigen ogen aanschouwen? Boek een hotel in Praag en misschien brengt u binnenkort ook een bezoek dit eeuwenoude klooster.

Meer over bezienswaardigheden in Praag.

Favoriete accommodaties

Favoriete accommodaties

Onze aanbevelingen in Praag!

Boek nu uw favoriete bestemming in Praag!