Chris Zegers op ontdekkingstocht in Tsjechië

Chris Zegers op ontdekkingstocht in Tsjechië

Het coronavirus heeft de wereld doen stil staan. In 3 op Reis gaan vier presentatoren op ontdekking hoe reizen in deze veranderde wereld met nieuwe regels eruit ziet. Vier presentatoren, vier roadtrips en vier windrichtingen. Presentator Chris Zegers bezoekt tijdens zijn roadtrip richting het oosten diverse bijzondere plekken in Tsjechië, waaronder het adembenemende Reuzengebergte.

Boheems Zwitserland

Zijn roadtrip richting het oosten van Europa brengt Chris naar het schitterende natuurpark Boheems-Saksisch Zwitserland dat zich op de grens tussen Tsjechië en Duitsland bevind. In beide landen is het natuurgebied beschermd, in Duitsland staat het park bekend als Saksisch Zwitserland en in Tsjechië als Boheems Zwitserland. Een verwarrende naam voor een natuurgebied dat zich helemaal niet in Zwitserland bevind.

Hoe komt het park aan zijn naam, zou je misschien denken. Nou, dat zit zo. Het gebied heeft zijn naam te danken aan Zwitserse schilders die het in de 18e eeuw veelal bezochten, zij vonden het gebied bestaande uit ruige natuur, rotsen, bossen en groene weilanden zo op hun thuisland lijken dat het er naar werd vernoemd. Chris bezoekt eerst het Duitse gedeelte van het park, waar het aanzienlijk een stuk drukker is dan in Boheems Zwitserland.

Alhoewel het vanuit Nederland slechts een dag rijden is, is het Tsjechische gedeelte van het natuurgebied nog vrij onbekend, dit terwijl het zeker niet onder doet aan Saksisch Zwitserland. Uitgestrekte bossen, diepe valleien en riviertjes gevuld met wilde zalm die tussen grillige zandsteenformaties stromen, maken Boheems Zwitserland een paradijs voor outdoorliefhebbers.

In het gebied zijn diverse excursies mogelijk, één van de leukste (die niet in de aflevering wordt benoemt, maar we toch even willen aanstippen) bevindt zich bij de Kamnitzklamm, een door water uitgesleten kloof. Naast dat je over het uit houten vlonders bestaande wandelpad de kloof kunt bewandelen is het ook mogelijk de kloof met een bootje en kapitein van binnen te ontdekken. Hou de camera bij de hand, want dit levert spectaculaire foto’s op.

Het meest bekende en populairste plekje in Boheems Zwitserland is Pravčická brána, die met zijn hoogte van maar liefst 16 meter de grootste natuurlijke zandsteenbrug in heel Europa is. Fun fact: Op deze brug is een Narnia scene opgenomen, vertel dat je kinderen maar eens, en kijk dan nog maar of je ze bij kan houden. Opgepast, het is hier vaak erg druk, dus in de 1,5-metersamenleving van nu is het misschien beter om deze trekpleister dit keer over te slaan. Dat mag de pret niet drukken, aangezien Boheems Zwitserland zo gigantisch groot is dat er meer dan genoeg te ontdekken valt, zelfs zo veel dat wij aanraden om meerdere dagen van het park te genieten.

Gelukkig bevinden zich er genoeg vakantiehuisjes rondom het Tsjechische deel van het natuurpark. Dat Tsjechië een echt wandelland is wordt door dit adembenemende park nog eens bevestigd. Boheems Zwitserland is een walhalla voor iedere natuurliefhebber. Bekijk ons aanbod

Theresienstadt

Zich leidend door de rivier de Elbe op veerboot ‘Marie’ komt Chris aan in Terezín, waar voormalig concentratiekamp Theresienstadt voor altijd een herinnering aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis is.

Tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog was de stad Terezín opgedeeld in twee delen, de getto waar de gedeporteerde Joden werden opgesloten en het kleine fort dat functioneerde als gevangenis, om tegenstanders van de Gestapo in op te sluiten. Terezín heeft een grote rol gespeeld in de Duitse propaganda, de nazi’s wisten de vesting op overtuigende wijze te gebruiken. Ze richtte de getto in als modelkamp, om bij het Rode Kruis de schijn van een goede opvang voor de Joodse bevolking op te houden, dit lukte ze helaas erg goed.

Hoewel de propaganda men deed geloven dat de Joden het goed hadden, leefden zij onder afgrijselijke omstandigheden. Opeengepakt in kleine vochtige ruimtes, een gebrek aan voedsel, hygiëne en menselijke rechten. Er hebben naar schatting zo’n 35.000 mensen hun leven verloren in Theresienstadt en dat niet alleen door middel van executies, maar ook door honger, uitputting, besmettelijke ziektes en zelfmoord. Hoe verschrikkelijk het ook is, ook dit is deel van de Tsjechische geschiedenis.

Vandaag de dag is er van de modelstad weinig te zien. Zodra je de muren van het voormalige concentratiekamp binnenloopt voel je de sfeer van pijn en verdriet. De oude Gestapo gevangenis en het Getto museum geven de bezoeker een goede indruk van het leven dat de Joden hadden, of beter gezegd dat wat ze niet hadden. Het is moeilijk te bevatten wat voor gruweldaden zich hier hebben afgespeeld.

Een bezoek aan Theresienstadt is er één die een grote indruk zult achterlaten, een indruk die je nooit zult vergeten.

Kutna Hora en Sedlec Ossuary (de bottenkerk)

Chris maakt een tussenstop in het stadje Kutná Hora, waarvan wordt gezegd dat het net Praag is, maar dan met minder toeristen.

Kutná Hora heeft een prachtige binnenstad gesierd door een enorme kathedraal. Ergens in het stadje bevind zich echter een kapelletje dat nog populairder is. Het verhaal ging dat er bij de kerk ooit aarde was uitgestrooid afkomstig uit Golgotha, de plek waar Jezus Christus was gekruisigd. Iedereen wilde daar vervolgens begraven worden en het werd de populairste begraafplaats in de omgeving.

Vanwege de pestepidemie en oorlog was er al snel geen plaats meer op de begraafplaats. Men besloot daarom een kapel te bouwen, waar alle beenderen in konden worden opgeslagen. Vandaag de dag zit de kapel tot aan de nok toe vol met botten. Versieringen gemaakt van beenderen decoreren de muren, aan het plafond hangt een gigantisch compleet uit botten gemaakte kroonluchter. Luguber, vies, tof? Merkwaardig is het in ieder geval wel. Sedlec Ossuary is a one of a kind thing.

Het Reuzengebergte, Chris gaat de hoogte in!

Chris eindigt zijn roadtrip in één van de mooiste natuurparken van heel Europa, het wonderschone Reuzengebergte. Dit gebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen geeft je het gevoel alsof je door een heus sprookjesland waant. Op vakantie naar het Reuzengebergte betekent uitgestrekte bergweiden, glasheldere beekjes, glooiende bergkammen, talloze kolkende watervallen en pittoreske valleien.

Met zijn aan honderden kilometers aan gemarkeerde fietspaden zal het Reuzengebergte het hart van mountainbikers sneller doen kloppen, maar ook wintersportfanaten wees niet getreurd. Je kunt heerlijk skiën in Tsjechië, zo ook in het Reuzengebergte. Het Reuzengebergte is dan ook een echte hotspot onder de wintersporters. Wist je dat Tsjecho Reizen een breed assortiment heeft aan accommodatie in het Reuzengebergte? Neem eens een kijkje op de website.

Samen met gids Simone hiket Chris naar de top van Sněžka, de hoogste berg van heel Tsjechië. Op de top aangekomen bevond Chris zich plotseling wel op een heel bijzondere plek, niet alleen stond hij op het hoogste punt van het land, hij stond ook nog eens op de grens tussen Polen en Tsjechië. Het is ook mogelijk om per kabelbaan de top te bereiken, voor bijvoorbeeld de minder-mobielen, of wanneer je simpelweg geen zin hebt om de berg te beklimmen. Een verblijf aan de voet van de hoogste berg van Tsjechië de Snezka? Bekijk ons aanbod

Om de roadtrip spectaculair te eindigen paraglide Chris van de berg af in het prachtige bergdorpje Spindleruv Mlyn en aanschouwt hij Tsjechië en het Reuzengebergte in volle glorie. Een mooi einde aan een mooie roadtrip in een prachtig land. Bekijk ons aanbod

Laat een reactie achter