Zoeken en Boeken: Reuzengebergte

Vakantie in het Reuzengebergte, Tsjechië

Het Reuzengebergte is het toeristisch meest bezochte grensgebergte. Deze streek grenst aan Polen, slechts 125 km ten noorden van Praag. Het landklimaat in het Reuzengebergte voelt in de zomer zeer behaaglijk aan. Dit beschermde Nationale Park is één van de grootste in Midden Europa, met een oppervlakte van 36.300 ha, onderverdeeld in 12 natuur ..

Reuzengebergte

Vakantie in het Reuzengebergte

Een onvergetelijke vakantie in Tsjechië!

Bent u een ontzettende natuurliefhebber en houdt u wel van een vakantie vol avontuur? Dan is het Reuzengebergte dé bestemming voor u. Dit indrukwekkende gebergte in het noorden van Tsjechië is een echt outdoor-paradijs. Mountainbiken, hiken, kanoën, raften, fans van outdoor activiteiten kunnen hier goed aan hun trekken komen. Het Reuzengebergte trekt ieder jaar weer veel toeristen, dat is ook niet zo gek, want naast dat er hartstikke veel te doen is, is het hier ook nog eens waanzinnig mooi. Hoge berghellingen wisselen zich af met diepe ravijnen en bruisende idyllische watervallen delen het landschap met mysterieuze heidevelden en uitgestrekte bossen. Het Reuzengebergte is zelfs zo uniek, dat het in 1963 is uitgeroepen to nationaal park. Een paar numerieke feitjes over dit prachtige natuurgebied: Het gebergte dat op de grens van Tsjechië en Polen ligt, is ruim 40 km lang en meer dan 20 km breed. Alhoewel de naam van het gebergte anders doet vermoeden, ligt het grootste gedeelte van het gebied tussen de 800 en 1500 meter. Het Reuzengebergte, dat in het Tsjechisch Krkonoše wordt genoemd, is vernoemd naar een reus die er volgens de legende zou leven, de naam heeft dus niets te maken met de werkelijke hoogte. De hoogste piek van het Reuzengebergte is de Sněžka, die wij ook wel de koningin der Tsjechische bergen noemen. Op een hoogte van 1602 meter torent zij boven het nationaal park uit, vanaf deze majestueuze berg kunt u het prachtige Reuzengebergte pas echt in al haar glorie bekijken.

Adrspach

Adrspach

Ten oosten van het Reuzengebergte bevindt zich een merkwaardig landschap. Een stad van reusachtige rotsen in bijzondere vormen. Deze rotsenstad wordt Adršpach genoemd. Het is niet voor niets dat deze unieke plek een toeristische trekpleister is, Adršpach is één van de allertofste plekjes van Tsjechië. In de enorme zandstenen rotsformaties zijn allerlei figuren te zien, hier kan de verbeelding er op worden losgelaten. Een wandeling door Adršpach is geen gewone wandeling, de wandeltocht gaat gepaard met het zo nu en dan klimmen (met een trapje) en bukken om door de natuurlijke doorgang van de rotsen te kruipen. Diep tussen de rotsen bevindt zich een helderblauw meer, waar men in een bootje kan stappen om een rondvaart te maken. Vanaf het water de rotsstad aanschouwen is leuk en bijzonder. Wat ook erg bijzonder is, is het beklimmen van die gigantische zandstenen rotsen, Adršpach is namelijk een paradijs voor de klimfanaat. Met klimroutes van verschillende moeilijkheidsgraden en de mogelijkheid tot begeleiding van getrainde instructeurs kunnen zowel ervaren als minder ervaren klimmers hier een onvergetelijke klim ervaring beleven. Vanaf de toppen van de rotsen heeft u een fantastisch mooi uitzicht over een uniek landschap. Een bezoekje aan Adršpach is ook zeker leuk om met kids te doen, wandelend tussen de torenhoge rotsen,  zullen zich als echte kaboutertjes voelen. Video Adrspach

Historie & Cultuur

Het Reuzengebergte is zoveel meer dan prachtige natuur, het gebied is rijk aan historie en cultuur. Bezoek maar eens één van de pittoreske bergdorpjes en het zal u al snel duidelijk worden dat het hier barst van het cultuurhistorische vermaak. In het stadje Trutnov, dat ook wel de hoofdstad van het Reuzengebergte wordt genoemd, vindt u een groot vierkant plein omringd door huizen afkomstig uit de 16e en 17e eeuw en middeleeuwse arcades. En in het dorpje Harrachov kunt u alles te weten komen over de   eeuwenoude glastraditie. Zo kunt u hier ook het zogeheten Boheems glas kopen. Het Reuzengebergte zit vol leuke interessante steden en dorpjes, wat u hier ook vindt zijn kastelen. Aan de voet van het Reuzengebergte bevindt zich Hospitaal Kuks, één van de mooiste barokke complexen van Tsjechië. Hier duikt u voor even terug in de tijd. De tuinen van Kuks worden gesierd door bijzondere barokke beelden en in het hospitaal zelf bevindt zich een unieke kerk, waar zich ook veel imposante beelden bevinden. Het meest bijzondere aan Hospitaal Kuks is misschien wel de apotheek, dat de op één na oudste van Europa is. Hier ziet u allerlei cilinders en potjes met mysterieuze goedjes. Hospitaal Kuks is een bijzonder gebouw, eentje die het zeker waard is te bezoeken..

Activiteiten Reuzengebergte

Algemeen

Het Reuzengebergte heeft perfecte mogelijkheden om leuke activiteiten te ondernemen. Een ongewoon dicht net van gemarkeerde wandelwegen maakt het Reuzengebergte een echt Mekka voor wandeltoeristen. Er zijn veel gemarkeerde routes langs klaterende beekjes en prachtige watervallen. Het zogenaamde pad "Tsjechisch-Poolse Vriendschap" leidt naar de mooiste plekjes over de toppen van het gebergte, waaronder de Sněžka zelf. Andere paden brengen u naar o.a. de indrukwekkende route Dívčí kameny (bijzondere rotsformaties) en het bijna altijd bevroren Mechov meertje.

Eén van de meest bezochte locaties in het Reuzengebergte is de bron van de Elbe (Labe) op 1386 m hoogte. Bergbeklimmers kunnen zich het gehele jaar uitleven op de oefenrotswanden in Strážné, Přední Labská en Harrachov.

Een optimaal dagje uit kunt u beleven in Liberec, centrum "Babylon". Hier is een leuk thematisch aquapark met zwembaden, glijbanen en andere waterattracties in een romantische spa-atmosfeer. U kunt o.a. door grotten zwemmen, verschillende vissen spotten in het aquaria en genieten van onderwatermuziek. Het zg. Lunapark biedt vermaak voor het hele gezin. Er is een moderne bowlinghal, een grote disco, spelhallen, winkels en een casino in Las Vegas style. Ouders kunnen hun kinderen achterlaten in het kinderkasteel met oppas, en gaan winkelen of eten in één van de 20 stijlvolle restaurants, bars, café's en weinstubes. In het Reuzengebergte zult niemand zich hoeven te vervelen.

Fietsen

Fietsliefhebbers zijn jullie nog nooit in het Reuzengebergte geweest? Dan raden wij aan om toch echt een keer naar dit gebied te reizen. Hier kunt u namelijk heerlijk trappen door een afwisselend landschap. Honderden kilometers aan fietsroutes wachten u hier op, waarvan de kortste 12 km is en de langste een flinke tocht van 30 km. Door het hele Reuzengebergte heen vindt u borden met routebeschrijvingen, zodat u niet verdwaalt hoeft te raken. Hotels, restaurants, campings en pensions beschikken over allerlei voorzieningen speciaal voor de fietser. U kunt hier bijvoorbeeld de fiets laten schoonspuiten of repareren. Ook erg handig is de ‘fietsbus’, een bus die fietsers (van juni tot september) oppikt en weer terug naar de verblijfplaats brengt. Fietstoerisme wordt van alle kanten gestimuleerd in het Reuzengebergte. Als fietsliefhebber heeft u de mogelijkheid tot tal van verschillende routes van lange comfortabele tochten langs kolkende riviertjes tot spannende paden langs hoge berghellingen. Voor welke route u ook kiest, een fietstocht in het Reuzengebergte is altijd weer een unieke ervaring.

Wandelen

Het Reuzengebergte is onder de wandelende toeristen één van de meest geliefde gebergten in Tsjechië. In het reuzengebergte zijn veel hoogteverschillen, die het voor de wandelaar een uitdaging maken het gebergte te 'bedwingen'. Maakt u zich echter geen zorgen, het Reuzengebergte biedt wandeltochten voor zowel de ervaren als minder ervaren wandelaar. De kilometers gemarkeerde wandelroutes die u hier vindt kunt u naar uw eigen ervaring aanpassen. Mocht u onverhoopt verrast worden door noodweer, dan kunt u onderweg altijd schuilen in één van de vele romantische berghutten. In dit blog kunt u lezen over de vijf mooiste wandeltochten in het Reuzengebergte. https://www.tsjechoreizen.nl/blog/De-5-mooiste-wandelingen-van-het-reuzengebergte

Enkele tips:

Snezka

Ze kwam net al eventjes ter sprake in het begin van de tekst, de Sněžka, de koningin der Tsjechische bergen. Een 1602 meter hoge berg die uittorent boven alle andere bergen in Tsjechië en neerkijkt op het prachtige Tsjechische landschap. Deze berg wordt door enorm veel toeristen bezocht, want zij willen ook wel genieten van zo’n mooi uitzicht. En genieten, dat zult u zeker, wanneer u boven op de top van deze machtige berg staat. De klim ernaar toe is wel een hele klus, trek dan ook vooral uw beste paar wandelschoenen aan en pak een goedgevulde rugzak met broodjes en flesjes water in. Onderweg kunt u het gebied bekijken vanuit de verschillende uitkijktorens. Als u de intensieve wandeltocht liever overslaat, dan kunt u ook gebruik maken van de kabelbaan. Stap de cabine in en u wordt in 15 minuten naar het allerhoogste puntje van Tsjechië gebracht. Dit in alle comfort, want in de kabelbaan bevinden zich toiletten en de mogelijkheid om iets te eten of te drinken. Hoe u ook naar de top van de Sněžka gaat, u wordt hoe dan ook beloont met een waanzinnig uitzicht.

Žacléř

Žacléř is een kilometer diepe kolenmijn waar pas tien jaar geleden de activiteiten stop werden gezet. Tegenwoordig is de mijn open voor publiek en kunt u een kijkje nemen hoe het er in de mijn aan toe ging. Tijdens een uren durende rondwandeling onder begeleiding van een gids en in het bezit van een helm, rubberen kleding en mijnwerkerslamp kunt u dit zelf ervaren. Als echte mollen onder de grond, is best een unieke ervaring.

Watersport

Het Reuzengebergte staat garant voor een boel waterpret. Ga bijvoorbeeld kanoën op de rivier de Elbe of de Úpa. Dit is een zowel actief als ontspannende activiteit en u ontdekt ook nog eens allerlei leuke plekjes. Als u eventjes geen zin meer heeft om te peddelen kunt u aanmeren langs de kant, gezellig picknicken en een frisse duik nemen. In de lente wanneer er genoeg smeltwater is, leent de Jizera-rivier zich uitstekend voor raften. Een spannende, maar leuke activiteit. Ook kunnen de Elbe en de Jizera worden bevaren, al dan wel met een motorloos bootje.

Dierentuinen

De mooiste dierentuin van Tsjechië vindt u in Dvůr Králové. Deze dierentuin opgericht in 1946, is eigenlijk wel heel bijzonder. Waarom? De dierentuin heeft een geheel Afrikaans thema. Niet alleen de dieren zijn Afrikaans, ook de aankleding van het park zijn in Afrikaanse stijl en er kan zelfs een Afrikaans hapje worden gegeten. Afrika in het hart van Europa! Altijd al een keer op safari willen gaan? Oké het is dan niet het echte Afrika, maar toch is het rijden door de dierentuin van Dvůr Králové een bijzondere ervaring. U kunt dit overigens doen met de safaribus of met de eigen auto. Na het  rijden tussen al het Afrikaanse wild, gaat u safari te voet verder. Onderweg komt u speeltuinen tegen, waar de kids net zoals de orang-oetangs lekker kunnen klimmen en klauteren.

Steden

Vrchablí,

In het noorden van Tsjechië ligt het pittoreske bergstadje Vrchablí, het ideale startpunt voor uitstapjes naar het centrale deel van het Reuzengebergte. Het stadje zelf is echter ook erg leuk en het zeker waard om te ontdekken. Alhoewel er genoeg te zien valt, wordt Vrchablí gekenmerkt door een relaxte sfeer. Door de stad kabbelt de romantische rivier de Elbe, een rivier die twee tegenstrijdige landschappen met elkaar verbindt, namelijk het Reuzengebergte en de Noordzee. Dominant in de stad is een mooi 16e eeuws kasteel, dat behoort tot de vroegste gebouwen  van de Renaissance-architectuur in Bohemen. Vroeger was het imposante kasteel omringd door een 12 meter brede gracht, deze werd overgestoken door drie bruggen.

Pec pod Sněžkou

Dit pittoreske bergplaatsje aan de oostelijke kant van het Reuzengebergte is één van de meest geliefde vakantiedorpen van Tsjechië. U kunt hier een heerlijke en afwisselende zomervakantie beleven en genieten van uitzichten op ronde bergtoppen en met naaldbomen begroeide hellingen. Pec pod Sněžkou ligt aan de voet van de Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië. Deze imposante berg van 1602 meter hoog, is zowel te voet als met een gondel te bereiken, en trakteert u op een fenomenaal uitzicht over het prachtige Tsjechische Reuzengebergte. Vergeet uw wandelschoenen vooral niet want de berg overziet het gebied met meer dan 1000 bewegwijzerde wandelroutes. Een echt wandelparadijs dus. Van de top kunt u, door prachtige natuur, wandelen naar beneden. Luncht u onderweg even in Luční bouda of neem een schnapps in één van de gezellige berghutjes. Wandel vervolgens via de wandelroute weer naar beneden zodat u weer uit komt in het gezellige dorpje waar u heerlijk kunt uitrusten in één van de vele sfeervolle restaurantjes of cafeetjes. In het dorp naast de plaatstelijke Intersport is er in complex Pecr een luxe wellness (450m2) op de bovenste verdieping met prachtig uitzicht en apart VIP gedeelte. Dit centrum heeft een finse sauna, infraroodcabine, hammam, infraroodcabine, zoutsauna, kneip hydrotherapie, whirlpool, hot tub, zonneweide, biosauna. Bar, terras en ontspanningsruimte. Kortom alle facetten om een inspannende dag in een relaxte sfeer af te sluiten. Ga naar Pec pod Snezkou >

Harrachov

In het westen van het Reuzengebergte, de regio Liberec, ligt het toeristische bergstadje Harrachov. Men die een beetje bekend is met Tsjechië en gek is op de wintersport heeft vast wel eens van dit gezellige plaatsje gehoord. Harrachov is namelijk één van de populairste wintersportplaatsen van Tsjechië. De stad heeft zijn naam te danken aan graaf Harrach, die als allereerste ski’s meenaam naar Bohemen. Dat was het begin van de skitraditie die vandaag de dag nog volop voortleeft in het sfeervolle Harrachov. Maar wist u ook dat Harrachov niet alleen leuk is om in de winter te bezoeken en zich het gehele jaar door uitstekend uitleent als heerlijke vakantiebestemming? Vooral natuurliefhebbers en men op zoek naar een vakantie vol avontuur en (sportieve) activiteiten zullen in Harrachov helemaal op hun plekje zijn. Want in de prachtige omgeving waarin dit bergstadje zich bevindt is naast dat u er de ogen uitkijkt, genoeg leuks te doen. Ga naar Harrachov >

Spindleruv Mlyn

Op zo'n 710 m boven de zeespiegel ligt het pittoreske bergplaatsje Spindleruv Mlyn. Spindleruv Mlyn is uitgegroeid tot een perfecte uitvalsbasis voor actieve vakanties of activiteiten in de zomer. Dit gezellige plaatsje met een Anton- Pieck uitstraling is zeer lieflijk mede doordat het riviertje de Elbe zijn weg baant door het dorp. Aan de rand van het plaatsje bevindt zich ook nog een stuwmeer voor de waterliefhebbers! Vooral onder de natuurliefhebbers en sportievelingen is het een zeer populair reisdoel. Met name de mooie bergen in combinatie met het zeer aangename klimaat en de gezellige entourage dragen hiertoe bij. Elk jaargetijde is de natuur met de fraaie kleurenpracht bijzonder mooi. In de zomer biedt Spindleruv Mlyn de wandelaars meer dan 200 kilometer wandelroutes. Er zijn ook 2 skiliften die ook in de zomer werken waarmee men omhoog kan en weer omlaag wandelen. In het gezellige dorpscentrum zijn diverse soorten van activiteiten te ondernemen zoals rodelen, paardrijden, mountainbiken, wandelen, zwemmen, squashen, minigolf, vissen en tennissen. Spindleruv Mlyn kunt u te voet, per fiets en zelfs vanuit de lucht bewonderen. Nieuw is het aquapark in Spindleruv Mlyn op 1000 meter van het dorpscentrum. Er zijn meer dan 50 restaurants, gezellige bars en disco's. Voor elke gast is er wat wils in de avonduren. Kortom, alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie zijn hier aanwezig! Mede daarom hebben wij hier zoveel accommodaties en activiteiten te bieden! Ga naar Spindleruv Mlyn >

Rokytnice nad Jizerou

Rokytnice nad Jizerou is een eeuwenoud bergstadje, gelegen in het westen van het Reuzengebergte in een pittoreske vallei tussen de bergen Kotel en Lysá Hora. Het langgerekte centrum van het plaatsje valt uiteen in Dolni (laag) Rokytnice en Horni (hoog) Rokytnice. Voor het onstaan van het stadje gaan we terug naar de 17e eeuw, waar het als allereerst het tehuis was van mijnbouwers. Naast de mijnbouw waren ook de textielindustrie, en net zoals het nabijgelegen Harrachov, de glasblazerij erg belangrijk. De jaren 50 was een belangrijke periode voor Rokytnice nad Jizerou, er werden toen namelijk de eerste skiliften gebouwd. Dit was het begin van de ontwikkeling tot het worden van een erg geliefde toeristische bestemming. Tegenwoordig reizen veel toeristen s’winters af naar Rokytnice nad Jizerou om te genieten van de uitstekende wintersportmogelijkheden. De stad beschikt zelfs over één van de grootste skicentra van Tsjechië. Aan sneeuwpret is hier in de wintermaanden geen gebrek, maar ook in de zomer is het hier heerlijk vertoeven. Ga naar Rokytnice nad Jizerou >

Favorieten

Een greep uit ons aanbod in Reuzengebergte!

Boek nu uw favoriete vakantie bestemming in Reuzengebergte en geniet van een heerlijke vakantie!

Locatie

Video