Informatie over Wintersport in Tsjechië

 

 

 

Voor een voordelige wintersportvakantie kiest U Tsjechië.

Tsjechië ligt in het hart van Europa en wordt begrensd door Duitsland, Slowakije, Polen en Oostenrijk. Op 1 mei 2004 is Tsjechië toegetreden tot de Europese Unie.
De sportieve mogelijkheden zijn talrijk en bieden goede condities voor uw vakantie naar Tsjechië. Als vakantieland is Tsjechië: gastvrij, goedkoop, mooi en nog niet door het massatoerisme ontdekt. De bergen vormen een niet weg te denken onderdeel van het Tsjechische landschap, zij vertegenwoordigen zeer verschillende landschappen die de bezoeker behalve natuurschoon ook de gelegenheid tot wintersportbeoefening en toeristische uitstapjes bieden. De wintersport gebieden in Tsjechië bieden alles wat de bezoeker zich wensen kan voor een aangenaam verblijf. Vanzelfsprekend hebben zij de veiligheid hoog in het vaandel. Alle toeristische routes worden regelmatig onderhouden, gemarkeerd en hulpposten zijn overal aanwezig. In Tsjechië kunt u in diverse gebergten uitstekend wintersporten zoals skiën in het Reuzengebergte met de hoogste berg van Tsjechië Snezka
(1602 m), bij uitstek langlaufen in het Sumava gebergte met de hoogste berg Plechy (1378 m) en skiën in het onlangs uitgebreide Ertsgebergte met de hoogste berg Klinovec (1244 m).

De wintersport in Tsjechië is goed ontwikkeld en er zijn dan ook overal voldoende liften aanwezig. Het huren van ski uitrusting en het vinden van een skischool is nergens een probleem en is niet zo duur. De prijzen van de skipakketten in Tsjechië kunnen per skigebied verschillen. In het algemeen geldt hoe groter het skigebied, hoe hoger de prijzen. Snowboardlessen zijn in de meeste grote ski gebieden van Tsjechië te verkrijgen. Ook het huren van benodigdheden is geen probleem. Bij diverse skigebieden is er ook een kinderskischool en zijn er kinderopvang faciliteiten. Dankzij regelmatig onderhoud en kwaliteitscontroles zijn de liften in goede staat. De pistes zijn goed geprepareerd. Indien nodig zijn er in de grote wintersportplaatsen in Tsjechië sneeuwkanonnen aanwezig. Langlaufloipen zijn overal goed onderhouden. In een aantal skigebieden treft u snowtubing aan. Bij deze inmiddels populaire activiteit bevindt u zich in een rubberen band en daalt u af op een daarvoor speciaal bestemd terrein.

 

Wat kost uw wintersport vakantie

U kunt zelf bepalen welk budget u aan uw vakantie naar Tsjechië wenst te besteden. U maakt de keuze uit een vakantiehuis, hotel, pension of appartement en combineert dat met de gewenste vorm van vervoer of aanvullende dienst. De prijzen vermeldt in de prijslijst zijn gebaseerd op eigen vervoer. De tarieven en uitstapplaatsen van een losse pendel kunt u raadplegen bij de informatie van de accommodatie via de betreffende link. Het vertrek van de bus naar Tsjechië is immer op vrijdag waardoor u zaterdag arriveert op de bestemming. Busvervoer, indien u dat wenst, kunt u bij uw accommodatie tijdens het online reserveren vastleggen. De skipakket prijzen zijn eveneens bij de skigebied informatie vermeldt. Bij het online boeken wordt u ook in de gelegenheid gesteld skipakketten bij uw verblijf in Tsjechië te reserveren.

 

Korte mini ski vakanties

Heeft u slechts korte tijd om naar Tsjechië te gaan, of wilt u er gewoon een lang weekend of midweek tussenuit om te skiën in Tsjechië? Ook dan kunt u bij Tsjecho Reizen terecht. Dit jaar introduceren wij de mogelijkheid dagelijks te arriveren (m.u.v. sommige hoogseizoen periodes en met uitzondering van de huizen, dan is de aankomst en vertrek dag zaterdag).

 

 • Enkele afstanden gerekend vanaf Utrecht:
 • Boheemse Woud
 • 950 km 
 • Ertsgebergte
 • 750 km 
 • Reuzengebergte
 • 950 km 

 

Het direct bijboeken van voordelige skipakketten!

Tsjecho Reizen biedt de mogelijkheid om bij veel skigebieden in Tsjechië skipakketten te reserveren. Deze arrangementen zijn samen met onze partner skischolen samengesteld. De bij te boeken ski pakketten staan vermeldt bij de informatiepagina van de skigebieden en bij de gedetailleerde informatie van de accommodatie. Het direct boeken van deze pakketten geeft u een aanmerkelijk prijsvoordeel. Bij het boeken van uw vakantie naar Tsjechië kunt u gelijk opgeven van welk pakket u gebruik wenst te maken. De bestelling wordt direct op uw reserveringsbevestiging gefactureerd.

Tsjecho Reizen brengt uw bestelling betreffende de skipakketten onder bij de beste partner. Deze skischolen zijn met uitermate veel zorg door Tsjecho Reizen geselecteerd.

Voor vertrek ontvangt u bij uw reispapieren een voucher/betalingsbewijs dat u dient in te wisselen bij de skischool/verhuurder. Wij adviseren u zich direct op de aankomstdag bij de skischool aan te melden dit om wacht tijden zoveel mogelijk te voorkomen. Meestal wordt voor het huren van de spullen ter plaatse een borg verlangd. Het afgeven van een legitimatie bewijs of gelden is dan voldoende. Het wijzigen van uw skipakket is tegen wijzigingskosten mogelijk of gratis als u het flexpakket heeft afgesloten. Wijzigingen in uw bestelling zijn realiseerbaar tot 1 week voor vertrek.

 

Spelregels, geen skimogelijkheden& skipakket gelden terug!

Indien de skischool aangeeft dat er geen skimogelijkheden zijn dan krijgt u de gelden van de reeds betaalde skipakketten retour. Echter, u bent te allen tijde verplicht zich met uw voucher bij de skischool te melden. Zonder deze aanmelding is er geen recht op restitutie.

 

Informatie voor automobilisten Tsjechië

Tsjechië heeft een netwerk van wegen en snelwegen van goede kwaliteit met een zichtbare markering. De verkeersvoorschriften in Tsjechië vertonen geen belangrijke verschillen ten opzichte van verkeersvoorschriften in andere Europese landen. Het is verplicht een autogordel op de voorbank te gebruiken. In Tsjechië geldt een volledig alcoholverbod voor verkeersdeelnemers. Sinds 1 juni 2006 is het verplicht te allen tijde met verlichting te rijden. Bellen is alleen hands free toegestaan en radar detectors zijn verboden. Bij de benzinestations kunt u alle soorten loodvrije benzine, gas en diesel verkrijgen.

Winterbanden

In enige delen in Tsjechië is het rijden met winterbanden verplicht. Met een verkeersbord wordt u hierop geattendeerd. Wel zo veilig voor als u op wintersport naar Tsjechië gaat

 

Snelheidslimieten in Tsjechië zijn

 • binnen de bebouwde kom 50 km per uur
 • buiten de bebouwde kom 90 km per uur
 • op de snelwegen 130 km per uur

 

De verplichte documenten voor automobilisten zijn

 

 • kentekenbewijs
 • een geldig rijbewijs
 • een goede autoverzekering (groene kaart) die minimaal geldig is voor de periode van uw verblijf in Tsjechië
 • een electrisch tolvignet Tsjechië (zie toelichting)

Sinds 1.1.2021 bestaat er een electronisch tolvignet. Een electronisch tolvignet hoeft u alleen aan te schaffen indien u gebruik maakt van de snelweg. Het tolvignet van Tsjechië is in drie uitvoeringen te koop. Een vignet voor 10 dagen kost 310,-- CZK (ca. € 12,40). Een vignet voor 30 dagen kost 440,-- CZK (ca. € 17,60). Een vignet voor een jaar kost 1500,-- CZK (ca. € 60). Het tolvigent kunt u online bij https://edalnice.cz/ , bij de Tsjechische Postkantoren of bij de pompstations van EuroOil kopen. We raden u aan het tolvignet online te kopen. De controle door de Tsjechische politie is streng. Vergeet niet een evt. oud tolvignet te verwijderen.

Snelwegen

Autosnelwegen en hoofdwegen zijn goed in Tsjechië. De belangrijkste autosnelweg loopt van de Duits-Tsjechische grens bij Waidhaus via Praag en Brno naar Bratislava. Hierdoor rijdt u vanaf Arnhem in 7 uur naar Praag. Files komen in Tsjechië zelden voor. Wel kan het op de rondweg van Praag in het weekeinde soms erg druk zijn. Via www.routenet.nl kunt u een prima route advies naar uw bestemming raadplegen. Tsjecho Reizen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen van eigen vervoer naar de wintersportbestemming.

 

Reisdocumenten

Sinds 1 mei 2004 is Tsjechië lid van de Europese Unie. Hierdoor is het voor Nederlanders mogelijk te reizen met een identiteitskaart naar Tsjechië. Een paspoort is niet langer noodzakelijk. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten moeten zich voor informatie betreffende benodigde grensdocumenten wenden tot de ambassade van hun land. Tsjecho Reizen aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gevolgen voortvloeiend uit ontbrekende of ongeldige grensdocumenten.

Uitvoerige informatie kunt u krijgen bij de ambassade van de Tsjechische Republiek in Den Haag tel.nr. is: 070-3130031.

 

Taal

De officiële taal is het Tsjechisch. De oudere generatie spreekt aardig Duits, de jongeren spreken Engels, Duits of andere talen.

 

Geld en cheques

Geld wisselen kunt u bij de grens, bij banken en wisselkantoren in het land. Invoer van Tsjechisch geld is toegestaan. Pinautomaten vindt u in alle grotere steden en in de grootste skicentra. Eurocheques en creditkaarten worden op dit moment bijna overal geaccepteerd. De gemiddelde koers is: 100,00 CZK = € 2,60

 

Telefoneren

Het netnummer van Tsjechië is 00420 het abonnee nummer dient u te kiezen zonder de eerste nul. Belt u vanuit Tsjechië naar Nederland dan dient u het netnummer 0031 te kiezen en het abonnee nummer wederom zonder de eerste 0. U kunt het voordeligst telefoneren vanuit het postkantoor of de openbare telefooncel.

 

Belangrijke telefoonnummers in Tsjechië zijn

Alarm Centrale 112
Politie 158
Ambulance 155
Brandweer 150

 

Nederlandse ambassade in Tsjechië

Nederlandse Ambassade
Gotthartska 6/27
160 00 Praha 6
Tel.: 00420-233015200
Fax.: 00420-233015254
Web: www.mzv.cz/hague
E-mail: nlgovpra@ti.cz

 

Tsjechische Ambassade in Nederland

Tsjechische Ambassade
Paleisstraat 4
2514 JA DEN HAAG
Tel. +31(0)70 3130031
Fax : +31(0)70 3563349
Web : www.mzv.cz/hague
E-mail: hague@embassy.mzv.cz

 

Het Tsjechisch bureau voor Toerisme

Warmoesstraat 155
1012 JC Amsterdam
web: www.czechtourism.com

 

Openingstijden

Postkantoren: 08.00 - 18.00 uur
Banken: 08.00 - 16.00 uur
Winkels: 08.00 - 18.00 uur ('s zaterdags 08.00 - 12.00 uur).
Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 of 22.00 uur.

 

Thuisblijvers

Laat bij familieleden, vrienden of buren het adres en telefoonnummer van uw vakantieverblijf achter, zodat men u altijd weet te vinden indien dit nodig mocht zijn. Laat tevens het telefoonnummer achter van Tsjecho Reizen, wij weten precies waar u bent.

 

Eten

In vrijwel ieder restaurant staan schnitzel en biefstuk op het menu. Ook zult u overal goulash tegenkomen. Als bijgerecht kunt u altijd knedliky (aardappel/meel knoedels), patat frites of gekookte aardappels verkrijgen. Iedere streek heeft zijn specialiteiten. Gebakken kaas is een veelvoorkomend en smakelijk gerecht en in de visrijke gebieden zijn forel en karper volop verkrijgbaar. In de bergen treft u in de menukaart diverse wildgerechten in de menukaart aan. Verse groenten zijn schaars echter een gemengde salade kunt u overal bestellen.

 

Voordelige prijzen

Tsjechië is nog steeds voordelig!

Voor een pilsje (halve liter) betaalt u ongeveer 40 czk (= € 1,50). Dat is nog eens leuk apres skiën in Tsjechië! Ook voor de prijs van het eten hoeft u geen moeite te doen en zelf te gaan koken. Voor  200-- kc (= € 7,50) geniet u al een maaltijd. Het is in Tsjechië wel gebruikelijk fooi te geven. Wij adviseren een percentage van 10% te handhaven.

 

Onderstaande punten maken onverbrekelijk deel uit van onze reserveringsvoorwaarden vermeldt op deze site:

Voorwaarden kortingen en toeslagen

Veel hotels en pensions in Tsjechië geven kinderkortingen. Kinderkorting is niet mogelijk in combinatie met andere kortingen en is alleen van toepassing, als kinderen op de kamer of in het appartement met 2 volwassenen verblijven. Er wordt bij de berekening ervan uitgegaan dat kinderen de extra bedden benutten. Korting op korting is niet van toepassing. Kinderen tot 2 jaar verblijven meestal gratis. Wanneer een kind gratis verblijft wordt er € 35,- administratiekosten in rekening gebracht. Over het algemeen dient u het kinderbedje zelf mee te nemen. Indien kinderen ouder als 2 jaar geheel gratis verblijven dan hebben ze geen recht op een eigen bed indien niet anders is aangegeven. De hoogte van de korting kan per leeftijd en per soort kamer verschillen. De leeftijd op de dag van aankomst is bepalend. Kortingen die gegeven worden aan volwassenen en kinderen zijn niet altijd van toepassing op de halfpension toeslag. Bij reservering van een één persoonskamer is een toeslag van toepassing. Indien niet de maximale capaciteit bedden op een kamer bezet worden gedurende hoogseizoenweken dan kan hiervoor een toeslag leeg bed verlangd worden. Bij diverse hotels en pensions is groepskorting van toepassing. Bij diverse hotels en pensions dient u ter plaatse verplicht een toeslag voor het kerst en/of oud en nieuw diner te betalen. De exacte toeslag kunt u per accommodatie terugvinden in de omschrijving.

 

Parkeerkosten

Diverse accommodaties beschikken over betaalde parkeergelegenheid voor de auto. Wij kunnen u echter geen exacte (c.q. bindende) informatie verstrekken met betrekking tot het bedrag, dat u dient te betalen voor het gebruik van een parkeerplaats. Deze kosten worden vastgesteld door de accommodatieverschaffer of gemeente en hierop hebben wij geen invloed. Parkeren geschiedt altijd op eigen risico.

 

Wijzigen van de overeenkomst

Bij reservering dient u op te geven of u een bepaalde voorkeur heeft, een huisdier meeneemt of bepaalde diensten wenst. Besluit u in een later stadium dat er iets geregeld moet worden dan berekenen wij hiervoor € 20,-- wijzigingskosten. Wijzigingen in de overeenkomst met vertrek binnen 1 week worden door onze organisatie niet gerealiseerd. Wijzigingskosten kunt u voorkomen door het flex pakket bij boeking af te sluiten (€ 8, zie voorwaarden).

Tot 6 weken voor aanvang van de huurperiode van de gereserveerde accommodatie kunt u van accommodatie wijzigen.

LET WEL: De hieraan verbonden kosten bedragen € 50,--. Indien u binnen 6 weken voor vertrek wenst te wijzigen, dan wordt dit als annulering beschouwd en zijn de annuleringsvoorwaarden onverminderd van kracht.

 

Ligging woningen

Veel van onze vakantiewoningen zijn geselecteerd op een landelijke ligging. In Tsjechië bestaat een dorp soms maar uit 5 of 10 huizen. Tevens kan het zijn dat uw mobiele telefoon niet overal werkt en dat de winkels niet altijd op loopafstand bereikbaar zijn. Indien niet anders vermeld kunt u direct bij de woning parkeren.

 

Interieur woningen/appartementen

Alle woningen en appartementen zijn veelal eigendom van particulieren dus naar eigen smaak ingericht in de stijl van het land. De bedden kunnen in Tsjechië vaak iets harder zijn dan uw gewend bent. Bij melding van bewoning van een verdieping of een gedeelte dan kan het overige gedeelte bewoond zijn door de eigenaar. Het kan nog wel eens voorkomen dat woningen voor westerse maatstaven wat eenvoudig zijn, in dat geval hanteren wij in de beschrijving de term standaard/eenvoudig. Bij een smaakvolle inrichting kunt u een leuke inrichting met spulletjes van de eigenaar verwachten. Een luxe en topbestemming is een volledig, naar westerse maatstaven, ingerichte accommodatie. In het algemeen is het aantal stoelen dat aanwezig is in de woning niet toereikend voor het maximaal toegestane aantal personen. Als er een TV aanwezig is, dan kunt u alleen Tsjechische zenders ontvangen. Bij TV met satelliet ontvangst kunnen ook Duitse en Oostenrijkse zenders ontvangen worden. Een sauna kan tegen een kleine vergoeding gebruik worden. De accommodaties beschikken uiteraard over sanitaire voorzieningen zoals o.a. toilet, douche en/of bad en wastafel.

 

Hotels en Pensions

Het kan voorkomen dat de wisseling van handdoeken niet iedere dag plaatsvindt. Wij adviseren u daarom enkele handdoeken zelf mee te nemen. Bedverschoning vindt in principe één keer per week plaats. Bij de wat duurdere hotels is de bedverschoning vaker. Restaurant- of gezamenlijke ruimtes zijn niet 24 uur per dag geopend. U kunt bij de receptie of eigenaar informatie verkrijgen over de exacte openingstijden.

 

Verzorging

Logies - Verzorging van alleen logies.

Logies en ontbijt - De verzorging begint met het ontbijt op de tweede dag in uw hotel en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag.

Halfpension - U geniet ontbijt en diner. Deze begint met het diner op de aankomstdag en eindigt met het ontbijt op de vertrekdag.

 

Kinderbedje

In de beschrijvingen van de accommodaties staat aangegeven of er een kinderbedje aanwezig is of dat er een kinderbedje aangevraagd kan worden. Indien mogelijk zal de eigenaar voor u een kinderbedje (meestal tegen een kleine vergoeding) plaatsen. Het bedlinnen voor een kinderbedje dient u zelf mee te nemen.

 

Vervoer per sneeuwscooter naar de accommodatie (sneeuw transfer)

Enige accommodaties uit ons aanbod hebben een dusdanige ligging (op de berg, piste) dat bij aankomst het vervoer van de bagage en reizigers naar de accommodatie, per sneeuwscooter noodzakelijk is. Er kunnen hiervoor vervoerskosten in rekening worden gebracht. Het tarief hiervoor verschilt per accommodatie.

Indien dit het geval is dan wordt dit bij de accommodatie aangegeven
Het verloop van de aankomstprocedure staat in uw reispapieren vermeld. Wij adviseren u deze bestemmingen niet te reserveren in geval van aanwezigheid van baby’s en mensen die slecht ter been zijn.

 

Gebruik faciliteiten

Bij veel accommodaties kunt u gebruik maken van bepaalde faciliteiten zoals b.v. een zwembad, sauna, stoombad, fitnessruimte e.d. Dit wil echter niet zeggen dat deze faciliteiten 24 uur per dag geopend zijn en gratis beschikbaar zijn. Informeer altijd ter plaatse naar de mogelijkheden en openingstijden. Bovendien is het doorgaan ervan afhankelijk van belangstelling. Ook kan het voorkomen dat bijvoorbeeld een winkel of restaurant (nog) niet open is, om enige reden niet benut kan worden of dat faciliteiten na het verschijnen van deze brochure verkocht of verpacht zijn aan derden. Onze organisatie is niets aan te rekenen m.b.t. foto’s, folders en ander voorlichtingsmateriaal, voor zover door derden uitgegeven.