Corona Dashboard Tsjecho Reizen

Op dit dashboard houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent de Corona maatregelen in Tsjechië. 

Corona virus update 9 juni 2021

Wij stonden vanochtend op met een brede glimlach. Waarom? Het nieuws waar wij de afgelopen maanden zo naar hebben verlangd, is dan nu eindelijk hier. We kunnen weer op vakantie naar Tsjechië! Zowel Slowakije als Tsjechië wisselen morgen 10 juni hun oranje kleurtje voor een gele. En Tsjechië laat vanaf 21 juni zelfs toerisme weer toe! Is dat niet een heerlijk nieuws? Onze dag kan in ieder geval niet meer stuk. Aankomende zomer kunnen we weer volop genieten in het prachtige Tsjechië. Wat een geweldig vooruitzicht is dat.

Het gaat er in Tsjechië vrij relaxed aan toe, wat uiteraard niet betekend dat Covid weg is. Indien u met het vliegtuig gaat wordt u gecontroleerd. Bij de grens hebben wij zelf nog geen controles ervaren. Het is wel uw verantwoording om de nodige bescheiden bij u te hebben die vereist zijn.

U heeft wel een vaccinatiebewijs (de laatste inenting moet uiterlijk 2 weken voor aankomst zijn gegeven), negatieve PCR test (indien u niet beschikt over een vaccinatiebewijs) of bewijs dat u weer antistoffen heeft, om het land binnen te komen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten (indien niet ingeënt), wel een recente test kunnen overleggen waaruit blijkt dat ze negatief zijn of genoeg antilichamen tegen het corona virus hebben. De regels vervallen als er gereisd wordt tussen twee lidstaten die groen kleuren. Reizigers kunnen naar verwachting vanaf 1 juli in de EU met een QR code aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief hebben getest of al een besmetting achter de rug hebben en daardoor zijn beschermd het zogenoemde Europese Covid Reiscertificaat.  Bij terugkeer naar Nederland hoeft u geen negatieve PCR test meer te tonen en ook de (thuis)quarantaine is niet meer verplicht.

Wat zijn uw plannen deze zomer? Lekker relaxen aan het Lipnomeer? Genieten van het zonnetje terwijl u met een electro of zeilbootje de mooie omgeving van het stuwmeer verkent. Voor een vakantie vol waterpret zit u hier helemaal goed. Na de lockdown en het daarmee stille stadsleven, weer toe aan reuring? Bezoek de “Gouden Stad” Praag of het mooie Brno met zijn middeleeuwse straatjes en gezellige wijnbars. Bent u naast wijn ook gek op fietsen? Combineer de twee in het romantische Zuid-Moravië met prachtige uitgestrekte wijnvelden. Of toch op avontuur in het Reuzengeberte, waar u na zo’n lange periode gebonden te zijn aan de strenge corona regels het ultieme gevoel van vrijheid ervaart tijdens het paragliden over de prachtige ruige natuur. Wat u ook kiest, genieten zult u zeker. En wat zijn wij ontzettend blij u weer naar het mooie Tsjechië te kunnen sturen. Hooray!

Corona virus update 28 mei 2021

Er zijn in Tsjechië diverse maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) in Tsjechië stabiel te houden. Het gaat nu de goede kant op en zijn er steeds minder besmettingen. De cijfers zijn beter dan in Nederland en België op dit moment. Op 28 mei waren er bijvoorbeeld 505 besmettingen. Het reproductie getal ligt nu rond de 0,71.

Het vaccinatiebeleid loopt inmiddels zowel in Nederland als in Tsjechië soepel. In Tsjechië zijn de 30+-ers  al vanaf 26 mei aan de beurt daarna direct de 18+-ers

Versoepelingen

De maatregelen worden versoepeld in Tsjechië, zo gaan de winkels en terrassen weer open én op 24 mei zijn ook alle accommodaties weer open gegaan. Vanaf maandag 31 mei is vrij reizen toegestaan tussen Tsjechië en Hongarije, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië en Kroatië vanaf drie weken na de eerste vaccinatie. Als de lijn zich doorzet dan zullen de overige landen ook spoedig volgen. Wij houden u op de hoogte zodra er nieuwe ontwikkelingen hieromtrend zijn met evt. bijbehorende regels.

Vaccinatie paspoort

De Europeesche Unie heeft wel alvast toegestemd met een vaccinatiepaspoort. Half juni zou duidelijk moeten zijn hoe dit in zijn werk gaat. Het komt er waarschijnlijk op neer dat voor reizigers uit risico gebieden een negatieve corona test, een bewijs van vaccinatie of een bevestiging van antilichamen door een vroegere besmetting moeten kunnen laten zien. Binnenkort wordt er een besluit genomen of de testen door de overheid gratis verstrekt zullen worden.

Momenteel kunnen wij, in samenwerking met het ANVR,  voor € 79,95 een PCR test of snel test voor € 49,95 aanbieden via https://www.vaccinatiesopreis.nl/tsjecho 
Via deze link kunt u direct een afspraak op de gewenste tijd en locatie maken tegen dit speciaal afgesproken tarief.

Let op: Houdt u de actuele informatie zelf ook goed in de gaten

De belangrijkste maatregelen op dit moment

► De terrassen van de restaurants zijn al weer open, de accommodaties zijn weer open en volgende week (31 mei) gaan ook de restaurants binnen open. Voor toegang is een ( zelf)test, vaccinatie of bewijs dat je ziekte hebt gehad nodig. Deze worden momenteel in Tsjechië gratis verstrekt.

► Vanaf 31 mei zijn de buitenzwembaden weer geopend en mogen er weer rondleidingen (10 personen) in musea bijgewoond worden. 

► Momenteel zijn FFP2 (of KN95) mondkapjes verplicht binnen, in de auto en buiten (zelfgemaakte mondkapjes mogen niet meer). Blijf tenminste 2 meter van elkaar vandaan

Mocht u ter plaatse corona klachten krijgen meld u zich dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten.

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Tsjechië vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Tsjechië bijzonderheden zijn, kijk dan op https://www.lcr.nl/

 Meer informatie over de gezondheidssituatie in Tsjechië kunt u lezen op de SZÚ (szu.cz)

of via

Conditions for entry from the Netherlands to the Czech Republic due to the COVID-19 pandemic | Embassy of the Czech Republic in The Hague (mzv.cz)