Zoeken en Boeken: Marianske Lazne

Vakantie in Marianske Lazne, Tsjechië

Marianske Lazne

Vakantie in Mariánské Lázně

Dit is één van de steden die enorm veel elegantie uitraalt en het is een architectonisch juweeltje. Mariënbad is ontwikkeld tot een stad waar de romantiek van af spat, met paviljoens, colonnades, parken en pastelkleurige hotels. Alle weelderige architectuurstijlen komen voorbij, van barok en neoklassiek tot Jugendstil en art nouveau. De stad is omringd door veel groen en heuvels.

Het ontstaan van de stad gaat terug naar de 18e eeuw, toen de onherbergzame vallei van het Slavkov-bos werd veranderd in een levendige stad met parken, colonnades, charmante paviljoens en wandelpaden. De spa is gesticht door het nabijgelegen Premonstratenzer klooster in Teplá, hetgeen ook een bezoekje waard is. Vanuit Mariánské Lázně kun je makkelijk een uitstapje maken naar het Klooster van Teplá, 18 kilometer ten oosten van de stad. Dit is het één na oudste klooster van Tsjechië, in 1193 opgericht door de Tsjechische edelman Hroznat. Zijn overblijfselen liggen begraven in de noordelijke kapel van de romaans-gotische kerk. Na de Tweede Wereldoorlog diende het klooster als verblijf voor soldaten van het volksleger van Tsjechoslowakije, maar in 1990 is het teruggegeven aan de monniken.

De gunstige ligging van Mariánské Lázně, onder aan de zuidelijke flank van een bergkam, zorgt voor een aangenaam mild klimaat. Het gebied waar nu de stad ligt, bestond vroeger uit moerassen. De arts Jozef Nehr was overtuigd van de geneeskrachtige werking van het bronwater ter plaatse en aan hem is het ontstaan van het kuuroord te danken. In 1818 begon Nehr met de exploitatie van de bronnen. Al gauw werd het stadje erg geliefd bij de beter gesitueerden omdat langdurig kuren in het verleden een kostbare aangelegenheid was.

Veel beroemde mensen verbleven in Mariánské Lázně . Na de ontdekking van het geneeskrachtige wonderwater stroomden aristocraten en kunstenaars toe tot het kuuroord. Schrijvers en componisten als Goethe, Chopin, Mark Twain en Wagner lieten zich pamperen in de baden en deden nieuwe inspiratie op. De populariteit heeft Mariánské Lázně in grote mate te danken aan de architect en latere burgemeester Václav Skalnik, die de eerste badhuizen ontwierp.

Wat zou een kuuroord zijn zonder zuilengalerij? Het is een elegante gietijzeren galerij die in neobarokke stijl is gebouwd in 1888 en 1889. Twee Weense architecten waren verantwoordelijk voor de gietijzeren constructie, met een lengte van 180 meter toevallig ook de langste colonnade is van heel Tsjechië. In het plaatselijke park van zo'n 90 hectare, dat nog steeds in hoge mate het aanzien van de stad bepaalt, is het heerlijk vertoeven. In de zomer worden er regelmatig concerten gehouden met klassieke muziek.

Vooral vanwege zijn architectuur lijkt dit kuuroord op Karlovy Vary. Velen geven echter de voorkeur aan Mariánské Lázně dat, hoewel kleiner, door het parkachtige uiterlijk een ruimer opgezette indruk maakt. Het water van de bronnen wordt zowel voor drink als badkuren gebruikt. De behandelingen kunnen aangevuld worden met wandelingen, waarvoor de mooie omgeving zich uitstekend leent. Ook modderbaden en elektrontherapieën kunnen als onderdeel van de kuur worden aangewend.

Er is veel te zien in deze bijzondere regio van West Bohemen. Niet alleen Mariánske Lázne is zeer bekend, maar ook Karlovy Vary, Františkovy Lázne, Lázne Kynžvart en Jáchymov zijn het waard om te bezoeken. Men noemt niet voor niets deze streek een Spa-Driehoek.

Bewonder de Zingende Fontein Direct naast de Colonnade vind je de Zingende Fontein, ook een populaire toeristische attractie in de stad. De fontein combineert een muzikaal concert met een ballet van water, waarbij dansende waterstralen vanuit 250 sproeiers tot 6 meter de lucht in spuiten. De fontein is ontworpen als een ronde stenen bloem en kan tien verschillende composities uitvoeren. Op het programma staat zowel klassieke als moderne muziek. Het is een opmerkelijk schouwspel en vooral ‘s avonds de moeite waard, als de fontein wordt verlicht. De Zingende Fontein is elke dag om het oneven uur te bewonderen, en in de avond zijn er shows om 21.00 en 22.00 uur.

Maak een ritje met de kabelbaan Voor een geinig tochtje tussen de bossen en een uitzicht over Mariënbad kun je de kabelbaan nemen naar de top van Krakonoš, een heuvel van 759 meter hoog. Het is een kort ritje van amper 4 minuten in ouderwetse gondels die eruitzien als eieren (en een beetje doen denken aan de oude communistische tijd).

Favorieten

Onze aanbevelingen

Boek nu één van onze favoriete bestemmingen in Marianske Lazne en geniet van een fantastische zomervakantie!

Locatie